Geweldig
Aan het einde van het vorige boek lazen we hoe El en haar bondgenoten uit de Scholomance zijn ontsnapt. Helaas voor haar is Orion achtergebleven. Na die enorme cliffhanger van het tweede deel moest ik gewoon weten hoe het verder gaat met El.
Ik vind het mooi hoe Naomi Novik El gedurende de hele trilogie heeft uitgewerkt. Ze is sterk, af en toe wat sarcastisch, en weet wat ze wil. We lezen ook in De gouden enclaves weer vanuit haar perspectief, waardoor we goed met haar kunnen meeleven. De manier waarop El zich van het eerste deel tot het laatste deel van de trilogie heeft ontwikkeld is mooi om te zien.
Wat erg goed is, is de hoeveelheid spanning en de vele plotwendingen die ik niet zag aankomen. Hierdoor heeft het verhaal mijn aandacht tijdens het lezen goed vastgegrepen, waardoor het lastig is om het boek weg te leggen. Het einde van het verhaal voelde voor mij wel wat gehaast aan. Als Novik iets meer bladzijdes aan het einde had besteed, was het boek voor mij perfect geweest.
Al met al is De gouden enclaves is een goed slot van een geweldige trilogie. Tijdens het lezen van deze trilogie zat ik in een soort achtbaan van emoties. Ik heb ontzettend genoten van deze serie en zou het alle liefhebbers van fantasy en Dark Academia boeken aanraden.