Een boek over hoe mooi vriendschap kan zijn
Dit boek stond al een tijdje op m’n wensenlijstje. Ik heb zoveel mensen hierover gehoord, maar op de een of andere manier ben ik er nooit eerder aan begonnen. Maar dit is, verreweg, het bijzonderste boek dat ik ooit heb gelezen. Het is zo heftig, maar zo mooi.
Een klein leven gaat over vier totaal verschillende jonge mannen die opgroeien in New York. Hoewel hun vriendschap steeds hechter wordt, blijft het duistere verleden ze steeds meer achtervolgen. Het gaat over vriendschap, over opgroeien, over jezelf leren kennen, over verslavingen, over mishandelingen en over vergeven. Een klein leven is geen gezellig boek, sterker nog: het bevat genoeg trigger warnings. Maar het schetst zó mooi de vriendschappen, de relaties tussen de mannen. Hoe ze stoeien met zichzelf en met die vriendschap. Hoe het verandert door de tijd heen. Het is een ontroerend en fascinerend en ik raad het aan iedereen aan. Maar ook over de schrijfstijl ben ik erg te spreken. Soms was aan het begin van een nieuw stuk onduidelijk wiens perspectief of welke tijd het was. Met kleine details werd dan duidelijk om wie of wanneer het ging. Dit hield het verhaal erg mysterieus en ik vond het leuk hoe hier mee gespeeld werd. Het is een bijzonder boek met een rauw randje!