Net Lord of the Rings voor de jeugd

Boekenzuurstof Boekenzuurstof
26 mrt 2023

Wat was dit genieten, zeg! Als ik het boek kort zou moeten omschrijven zou ik het een Lord of the Rings voor de jeugd noemen. Dit verhaal bevat namelijk dezelfde aantrekkelijke ingrediënten die er in Lord of the Rings zijn; avontuur, spanning, een queeste en kameraadschap.
Het verhaal speelt zich af in een wereld genaamd Norgië. Het eerste hoofdstuk bevat redelijk wat informatie over deze wereld en zijn gebieden maar dankzij een prachtige map die in het boek zit krijg je een helder overzicht over waar wat precies ligt.

Norgië is een unieke wereld met interessante regels en wetten. Het zet je ook wel aan het denken omdat het zo anders is dan onze wereld.
Naast een werkelijk prachtige omslag (ontworpen door Maruga Koops) bevat het boek ook enkele tekeningen die een mooi beeld schetsen van de wereld en de plek waar de hoofdpersonage op dat moment is.

“Wat je niet aangaat, hoef je niet te weten en wat je niet weet gaat je niets aan.”

Obbe, de hoofdpersonage, is een jongen van 13 jaar en hij werkt in de Boekenburcht. Dat is een plek waar alle boeken van de wereld Norgië bewaard worden. Obbe is koppig, nieuwsgierig, lief en vooral ook heel dapper. Al lezend merkte ik dat ik voor Obbe aan het duimen was, hoopte dat alles goed zou komen en ik leefde gewoon heel erg met hem mee.

De schrijfstijl van de auteur is ontzettend fijn. Oerbloed is namelijk vlot, toegankelijk en met humor geschreven. De humor houdt de queeste van Obbe licht en heeft regelmatig gezorgd voor een glimlach op m’n gezicht.

Al met al is Oerbloed een veelbelovend debuut en kan ik dit fantasievolle en inclusieve verhaal zeker aanraden. Voor zowel de jeugd (10+) als volwassen.

Meer recensies van Boekenzuurstof