Spannend vervolg met vertrouwde personages

De verraadster van Vorden is deel 2 uit de Acht Kastelen serie. Tenminste: zo is het begonnen, met Schaduwdochter, dat ik eerder las en waarin kasteel Vorden een grote rol inneemt. De verraadster van Vorden is hierop het vervolg. Maar ook dat speelt zich grotendeels af in en rond kasteel Vorden. Dus misschien is het idee van een serie over de 8 kastelen, die in die buurt liggen, een beetje weggezakt. Deel 1 heeft ook een nieuw omslag gekregen zag ik, waarop het kasteel niet meer staat afgebeeld.

Neemt niet weg dat dit een ijzersterk vervolg is op deel 1. Dat ik dus even herlezen heb om weer helemaal in het verhaal te zitten. Misschien niet persé nodig, want de gebeurtenissen uit boek 1 worden in dit boek kort wel weer aangehaald. Maar ik vond het toch prettiger. In deel 2 komen de personages uit deel 1 weer allemaal terug: Guusje, Koen, Esmée, Hugo, uit het verleden, deze keer in de Tweede Wereldoorlog. En Carmen en Vik, de BN-ers, die nu (2024) op kasteel Vorden wonen.

Weer een verhaal in twee tijdlijnen dus, waarbij vooral die in het verleden zeer indringend en confronterend is. Met deze keer zelfs drie perspectieven van waaruit wordt geschreven. Esmée en Guusje in dezelfde periode (WO II) en Carmen in het heden.
Het kasteel, waar Esmée met haar man en ouders woont, is deels gevorderd door een afdeling van de Duitse Sicherheitsdienst. En dat terwijl Esmée beloofd heeft onderdak te bieden aan een voormalig Joods personeelslid, tegen de wens van haar ouders in. Wat volgt is een verhaal vol risico’s en gevaren. Waarbij ook Guusje en haar man worden betrokken. Maar die bewaren een groot geheim, dat eigenlijk voor Esmée verborgen moet blijven.

De schrijfstijl van Rachel van Charante is heel prettig, realistisch, met fijne personages, die genuanceerd weergegeven worden. Zelfs Duitsers zijn niet allemaal alleen slecht. Het plot is superspannend en al snel is wegleggen geen optie meer.
Ook in de verhaallijn in het heden zit genoeg spanning. En beiden laten ruimte voor weer een vervolg. Dat ga ik dan ook zeker in de gaten houden.

Jammer alleen, dat er totaal geen voor- of nawoord van de schrijfster in het boek staat, zodat niet duidelijk is of sommige gebeurtenissen misschien op waargebeurde feiten gebaseerd zijn. En wat er is gebeurd met het idee van een Acht kastelen serie.
Maar niettemin, zoals alle boeken van Van Charante, een hele dikke aanrader. En ik zou dan toch ook eerst deel 1 lezen!

Meer recensies van CarineHeijmans