Verrassend, prettig geschreven en met meer diepgang dan het lijkt
Ik mocht dit boek lezen voor de Hebban leesclub, met dank voor het ter beschikking gestelde exemplaar!
Isa Vogels is een gescheiden moeder van twee jongens, met een leuke baan bij een evenementenbureau. Daar ontmoet ze Xander, een nieuwe manager, waarmee ze een relatie begint. Xander blijkt echter verre van de ideale man en als het tot een pijnlijk breuk komt en dat ook nog aan het begin van de lockdown, stort Isa helemaal in. Op haar werk functioneert ze niet meer en ze wordt een tijdje op non-actief gezet.
Om de eenzaamheid te ontvluchten stort ze zich op de wereld van dating-app Tinder. Hierin gesteund door haar beste vriendin en ervaringsdeskundige Liddy, die allerlei tips voor haar heeft. Diverse dating-avonturen volgen, maar vindt Isa daarin wel wat ze zoekt? En moet ze niet eerst de gebeurtenissen in haar jeugd en eerdere relatie onder ogen zien en verwerken en leren van zichzelf te houden, voordat ze dat van een ander kan?
Ik heb getwijfeld om me in te schrijven voor deze leesclub. De titel, m.n. ook de ondertitel (Liefde en lust in lockdown) en de cover, met roze beha, leken te wijzen op een luchtig niemendalletje. Niet echt waar mijn voorkeur naar uitgaat. Maar de aanprijzing op de achterflap, de verwijzing naar een Bridget Jones gehalte en een Eat Pray Love boodschap en de preview (met o.a. een aantal hele mooie Engelse quotes) hebben me over de streep getrokken. En daar heb ik geen spijt van.
Het boek is zeker geen luchtig niemendalletje. Het wordt verteld in een soort dagboekstijl (à la Bridget Jones), afgewisseld met sprongen terug in de tijd of flashbacks naar de jeugd en het eerste huwelijk van Isa. Het is opgebouwd uit drie delen: Losses-Lessons-Blessings, die heel goed de ontwikkeling van Isa beschrijven. Ze is eerst een onzeker persoon, die (mede door haar jeugd) in haar eerste relatie vooral bezig is met het zorgen voor en het geluk van anderen. Zichzelf wegcijferen. Als die relatie stukloopt denkt ze in eerste instantie alleen maar weer gelukkig te kunnen worden door een nieuwe liefde, zoekt ze het bij iemand anders (Xander, later Tinder). Tot ze leert, dat ze zichzelf eerst voorop moet en mag zetten, eerst het verleden moet “opruimen”, ook letterlijk (haar huis) en van zichzelf moet leren houden. En dan komt de rest vanzelf.
Deze driedeling heeft ook betrekking op de lockdown, die de achtergrond vormt voor het boek. Van het verlies van onze vrijheid tot het (meer) leren waarderen van dingen, die we altijd als vanzelfsprekend hebben ervaren, zoals menselijk contact en het kunnen gaan en staan waarvan wilt.
De nodige diepgang dus, die je ook terugziet in de prachtige Engelse quotes, die aan het begin van elk hoofdstuk en ook tussendoor zijn opgenomen. En die allemaal een boodschap in zich dragen, voor Isa, maar ook voor de lezer. Ik heb er verschillende genoteerd om te bewaren.
Daarnaast heeft het boek ook humor, niet van het lachen-gieren-brullen soort, maar meer subtiel verwerkt, vooral in het deel met de Tinderdates. De lijstjes bijv. die Liddy aanlevert (10 geboden voor de Tinder-chat, Tindertaal voor dummy’s) zijn geweldig!
Verrassend voor mij waren ook de vele Vlaamse woorden en uitdrukkingen. Misschien logisch, bij een Vlaamse schrijfster. Maar ik had niet verwacht dat dit in de schrijftaal ook zo zou zijn. Ik heb het vaak met een glimlach gelezen.
Als ik ook wat minpuntjes mag noemen, naast de al eerder genoemde keuze voor de (in mijn ogen te luchtige) titel en cover: ik had graag het verleden van Isa iets verder uitgewerkt gezien, net zoals de achtergronden van haar eerste huwelijk. En doordat je alles vanuit het perspectief van Isa leest en beleeft, krijg je van de andere personages een (veelal negatief) gekleurd beeld. Misschien was het ook fijn geweest hun kant van het verhaal te horen.
Maar ik ben vooral aangenaam verrast door dit boek, dat heel prettig is geschreven (ik had het in twee dagen uit), een modern en voor velen herkenbaar verhaal brengt, je een kijkje geeft in de wereld van de dating-app en je tegelijk tot nadenken stemt.
Een schrijfster om in de gaten te blijven houden!