Fantasie rijke vertelling met mooie kerstboodschap
Ünver Alibey komt van oorsprong uit Cyprus en studeerde Engelse Literatuur aan de universiteit van Istanboel. Hij begon als uitgever en vertaler om vervolgens zelf ook kinderboeken en ya te gaan schrijven.
“Bloemenkind” is een fantasy voor kinderen, uitgegeven in een mooie hardcover met illustraties van Mariska Maas en vertaald door Jen Minkman. Leeftijdsaanduiding 9plus.
Over het verhaal: Tartarus, de dromendrinker, is een monster dat s’nachts de slaapkamers van onschuldige kinderen binnensluipt met verschrikkelijke plannen. Tiara, een bloemenkind, hoort in het bos over een monster wat mooie dromen steelt van kinderen waardoor hun harten leeg achterblijven en ze snel oud worden. Tiara gaat er alles aan doen om Tartarus te doen stoppen en zo de dromen van de kinderen te redden.
Slechts 74 pagina’s telt deze vertelling en het beslaat 16 hoofdstukjes. De zinnen en het lettertype past prima bij de doelgroep. Soms lijkt de tekst mij wat pittig voor de wat jongere lezer maar dat geeft net een beetje extra uitdaging bij het lezen. Voor het wat oudere kind kan het misschien hier en daar wat kinderachtig overkomen door de manier waarop de vertelling loopt en hoe de personages zich uitspreken naar elkaar toe.
Het is een fantasie-rijk verhaal met een duidelijke goed/slecht- boodschap. Een beetje spanning en hier en daar wat humor. In het begin als Tiara op bezoek gaat bij madam Ravena had ik het idee dat ik informatie had gemist omdat ik het gevoel had ergens middenin te vallen. Al snel wordt je als lezer wel geïnformeerd en wordt de verhaalopbouw beter, tot de aanloop naar de tweede helft.
Tiara heeft wel een aparte manier om Tartarus aan te pakken en het verhaal loopt uit in een kerstverhaal waarbij de boodschap van kerstmis ook aan bod komt : samen delen en het licht herdenken. De aanloop naar het tweede deel van het boek vond ik wat minder waardoor het lijkt of er twee verhalen aan elkaar zijn geplakt. Ik liet het echter lezen aan een tienjarige en die viel dat minder op. Zijn mening was dat er af en toe wat lastige zinnen in zaten maar het verhaal wel leuk was al vond ie het raar nu een kerstverhaal te lezen.
Kortom een leuke kennismaking met het werk van deze auteur. Het verhaal lijkt wel een sprookje maar qua opbouw had de vertelling wat beter gekund.
Een leuk boekje, ideaal als kerstcadeautje omdat de kerstboodschap er mooi in verpakt zit.