pakkend boek

Conny Schelvis Conny Schelvis
28 apr 2022

Enkele weken terug ontving ik deze al wat oudere titel van uitgeverij Aspekt als recensie exemplaar. Aangetrokken door de cover ben ik er meteen in gaan lezen en het verhaal van Wietze Raven, voormalig docent en sinds 2015 auteur, liet mij niet los en moest uit.

Onno Rasker is docent maar haalt geen plezier meer uit zijn werk. Ook thuis gaat het niet van een leien dakje. Zijn vrouw Esther en hij groeien uit elkaar. Met name bij Esther is er een kinderwens die niet mag worden vervuld. Dit resulteert in verwijten over en weer ( met name van haar kant naar hem toe) terwijl hij worstelt met de demonen van zijn verleden en zich niet vertrouwd genoeg voelt bij zijn vrouw om dit met haar te delen. Als hij een van de demonen weer tegen komt ( notabene op een vakantie met de bijbelclub van zijn vrouw ) is de confrontatie met vroeger een trigger om af te rekenen met toen en eens goed ten rade te gaan bij zichzelf over zijn toekomst. Hij gaat alleen op pad en op het strand heeft hij een ontmoeting met een zonderlinge man. Maar wel een man met wijze levenslessen.

Zoals gezegd ben ik begonnen in dit boek en het moest meteen uit. Het leest prettig en vlot door het eenvoudige taalgebruik en de ontwikkeling van het verhaal houdt je als lezer scherp. Je wilt maar wat graag weten welke kant het verhaal op gaat. De thematiek is ook zeer divers. Het niet zwanger kunnen raken van Esther wat de nodige spanningen met zich meebrengt. Het verleden van Onno, waarin hij het slachtoffer was van een extreme en perverse pestkop ( pestkop dekt de lading niet van dit persoon). Daarnaast is het een zoektocht van Onno over het vinden van jezelf, het opkomen van jezelf, het kiezen voor jezelf en filosoferen wat belangrijk is in je leven en waarvoor je wilt leven.

Ik vond het een mooi verhaal. Af en toe gruwelde ik van sommige details en van andere omschrijvingen kon ik weer genieten. Emoties wisselen elkaar af zo ook de empathie voor sommige karakters in het boek die je als lezer zou kunnen krijgen. Vanaf de eerste pagina blijf je nieuwsgierig welke weg Onno Rasker zal gaan inslaan en blijf je lezen tot hij die afslag heeft genomen.

Kort gezegd als een auteur je op deze wijze door een boek meeneemt is het voor mij een geslaagde roman

Meer recensies van Conny Schelvis