Een schutter dringt een school binnen. Niemand blijft ongeschonden...

Debby Debby
29 mrt 2026

Wanneer een schutter een middelbare school in Tilburg binnendringt en gericht leerlingen en docenten begint neer te schieten, kan docent Carmen net op tijd ontsnappen. Zij vlucht met haar klas naar de zolder van het gebouw.

Ook conciërge Rita weet zich met een paar kinderen te verstoppen. Rita belt 112 en houdt telefonisch contact met de leider van het arrestatieteam. Rita voelt dat ze wordt ingehaald door haar verleden en besluit alles op alles te zetten om de motieven van de dader te achterhalen.

Het boek start met het verhaal van Danny, een eenzame jongen, die door enkele foute vrienden van school wordt gestuurd. Ook bij zijn vader thuis kan hij op weinig steun rekenen, daarom gaat hij op zoek naar aandacht via het darkweb. Daar komt hij The Juggler tegen die hem volledig in zijn macht krijgt. Hij kan Danny dan ook overtuigen om in een school een schoolshooting te doen. In de tweede helft lezen we het verhaal van Rita en Carmen, twee vrouwen die shooting ter nauwer nood overleven en steun zoeken bij elkaar. Beide vrouwen zitten nog met heel veel vragen waarop de politie geen antwoord kan geven en gaan zelf op onderzoek uit. Dit loopt alvast niet helemaal goed af, maar om dit te weten te komen zal je het boek zelf moeten lezen #nospoilers.

Het thema over de schoolshooting is vrij actueel, vooral in verschillende buurlanden. Gelukkig is dit in België nog nooit voorgevallen. We lezen over racisme, aanzet tot haat, pedofilie, verwaarlozing,… Het zijn vrij heftige thema’s, maar jammer genoeg nog steeds aanwezig in deze maatschappij. Soms had ik het gevoel dat het wat veel was om allemaal in één verhaal te verwerken. Maar het verhaal is zeer vlot geschreven en je leest er gemakkelijk doorheen. De personages worden vrij gedetailleerd uitgewerkt en je krijgt een vrij duidelijk beeld over hun gedachtegang. Daar waar ik Danny helemaal kon volgen, had ik wel mijn twijfels bij Rita en Carmen die het heft in eigen hand nemen. Ik heb me de vraag gesteld als wij (ik) op deze manier zouden reageren. Maar op zich blijft het verhaal nog altijd fictief en is het ook een thriller, dus de spanning mag er uiteraard zijn.

De afrekening was mijn eerste boek die ik mocht lezen van Ingrid Oonincx. Ik kreeg een e-book toegestuurd via VBK Uitgevers waarvoor dank. Ik ben zeker enthousiast om ook de andere boeken van Ingrid op te nemen in mijn TBR-lijstje. Dus zeker een aanrader!

Meer recensies van Debby