Tot de dood ons zwijgt…

Debby Debby
29 mrt 2026

Na een jeugd vol geweld en intimidatie verbreekt Claire alle banden met haar familie. Ze bouwt een onafhankelijk bestaan op, met één belofte aan zichzelf: nooit worden zoals haar moeder Hanna of haar zusje Demi. Wanneer Hanna na jaren weer in haar leven opduikt met de mededeling dat Demi spoorloos verdwenen is, wankelt Claires zorgvuldig opgebouwde wereld. Wat ze eerst afdoet als een irreële angst, krijgt al snel meer gewicht als haar moeder een schokkend geheim over Demi’s verleden onthult. Vastbesloten om antwoorden te vinden gaat Claire op zoek naar de waarheid. Maar wat als die gevaarlijker blijkt dan de leugen die ze probeert te ontmaskeren?

De sterkste zus was mijn debuut van Angelique, terwijl ze al verschillende boeken schreef. Maar ik had nog nooit eerder kennis gemaakt met haar. En wat een debuut was dit voor mij. Ondanks het zware thema heb ik enorm genoten van dit boek. Je leest er als een trein doorheen. We leren Claire en Demi kennen, 2 zussen die opgroeien in een gewelddadig gezin. We lezen in de eerste helft van het boek vanuit het standpunt van Claire. Ook wisselt Angelique de hoofdstukken af met flashbacks naar het verleden. Vanaf de tweede helft komt Demi aan het woord, voor eventjes, want daarna lezen we terug vanuit het standpunt van Claire. Tijdens de hoofdstukken van Demi komen we als lezer heel wat te weten dat een heleboel verklaart.

Zoals ik reeds aangaf, is het thema vrij zwaar… partnergeweld. Een zeer actueel thema trouwens, want ik hoorde deze morgen op de radio dat er 20% meer aangiftes zijn van partnergeweld in vergelijking met 5 jaar geleden. Is dit positief…? Ja en nee… ja want het slachtoffer durft blijkbaar sneller aangifte te doen… nee want dat zijn er nog altijd veel te veel. Angelique brengt het verhaal op een zeer geloofwaardige manier. Je leeft echt mee met alle personages in het boek. De één wou ik beschermen, de ander had ik graag een pak slaag verkocht. Dus ja, Angelique heeft dit zeer goed aangepakt. Ik bleef achter met een emotioneel gevoel na het lezen van de laatste bladzijden en dit is wat een verhaal dient te doen. Het moet je naar de keel grijpen en na de omslag van de laatste pagina moet je het verhaal eventjes laten bezinken.

Ik zet met plezier ook de andere boeken van Angelique op mijn wishlist.

Meer recensies van Debby