Advertentie
    Demi Schoonenberg Hebban Recensent

De prins en de naaister is een graphic novel geschreven en geïllustreerd door Jen Wang (1984). Lia Belt heeft de vertaling verzorgd vanuit het Engels. Deze graphic novel staat in het teken van prins Sebastian, die zich soms graag in de mooiste jurken hult en als een vrouw opmaakt. Frances is een jonge naaister die gewaagde, innoverende jurken maakt en zo opvalt bij hem. Hij biedt haar een baan aan het hof aan en geeft haar de kans om al haar ontwerpen te verwezenlijken, in ruil daarvoor bewaart ze zijn geheim. Maar wat als het geheim van de prins toch naar buiten dreigt te komen? En wat als Frances meer wil dan in de schaduwen staan, en haar ontwerpen de wereld in wil sturen onder haar eigen naam?

Onder de naam Lady Crystallia gaat Sebastian regelmatig samen met Frances op pad in het bruisende vroegmoderne Parijs. Er ontstaat een mooie vriendschap tussen de twee die misschien wel tot iets meer kan uitgroeien, maar zowel hun gedeelde geheim als Sebastians hoge afkomst staan in de weg. Het centrale conflict blijft echter het geheim dat zowel Sebastian als Frances de kop kan kosten. De verhaallijn is voorspelbaar, maar het einde zorgt toch nog voor een grappige verrassing die veel goed maakt. De toon is grotendeels luchtig, al zijn er ook situaties die voor spanningen zorgen. Hoe zal de buitenwereld reageren als Sebastians geheim naar buiten komt? Moet Sebastian op de eerste plek denken aan zijn positie als toekomstige leider van het land, of heeft hij ook het recht om zichzelf te mogen zijn?

De graphic novel bevat ingekleurde illustraties waarbij vooral de jurken die Frances maakt erg goed uit de verf komen. De gezichtsuitdrukkingen van de personages hebben niet veel variëteit buiten de dramatische momenten om, maar het stoort niet te veel tijdens het lezen. De tekeningen sieren het verhaal mooi en de tijdsveranderingen zijn duidelijk, mede doordat het verhaal ordelijk is opgedeeld in hoofdstukken.

Voor de beoogde jonge doelgroep is het een hoopvol en liefdevol verhaal dat toont dat het het waard is om jezelf te durven zijn, wat anderen ook van je zullen zeggen of vinden. Het is een erg idyllisch verhaal, maar daardoor niet minder mooi of ontroerend. Het verhaal is misschien niet realistisch, om meerdere redenen, maar daarvoor is het ook fictie. De boodschap die Wang probeert over te brengen met haar verhaal en illustraties komt goed over en dat is het belangrijkste doel van dit verhaal. Het vermaakt natuurlijk, al is het tegelijkertijd ook een ode aan alle jonge (en oudere) mensen die zich anders voelen dan de rest en experimenteren met hun uiterlijk en identiteit om hun ware zelf te vinden.

De prins en de naaister is een lief en meeslepend verhaal dat mooi is vormgegeven in graphic novel-vorm. De creaties van Frances zijn prachtig geïllustreerd en de emoties van de personages komen goed naar voren op de dramatische momenten. Het is een boek dat voor veel jonge mensen, maar ook oudere doelgroepen, veel zou kunnen betekenen.

Reacties op: Een lief verhaal met mooie boodschap

17
De prins en de naaister - Jen Wang
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners