Lijvig, maar zeer de moeite waard

Els Els
23 mrt 2022

Het is zonder meer een lijvig boekwerk van meer dan 800 pagina's. Het duurde voor mij even zo lang om het boek uit te lezen. Want dat is wel wat ik wilde, ondanks dat het niet zo erg opschoot. Het is een heel intrigerend boek dat begint voor De Tweede Wereldoorlog in de Baltische Staten waar op dat moment de familie Solms woont. Het is de oorlog die van de mensen monsters maakt, zo ook van de gebroeders Solm. Koja Solm, die zich naar het lijkt, afzijdig wil houden zit er tot aan zijn nek toe in. Als dubbelspion lijdt hij verschillende levens en voert gruwelijke dingen uit. Later speelt hij nog een belangrijke rol bij de totstandkoming van de republiek Duitsland als spion voor de BND, tegelijkertijd neemt hij een rol op zich als Jood en spioneert hij voor de Mossad. Maar ook met de KGB heeft hij afspraken. Daarnaast is het een liefdesgeschiedenis. Koja kent twee grote liefdes voor wie hij alles, maar dan ook alles doet om maar bij ze te kunnen zijn.
Het is een spionageroman, een historische roman, een filosofische roman en een liefdesroman in één waarin ethiek en esthetiek een grote rol spelen. Lijvig maar zeer de moeite waard.

Meer recensies van Els