Aardig boekje
Gezinsverpakking is het Boekenweekgeschenk van 2024. Het boekje heeft bij mij even in de kast gelegen, omdat ik als nuchtere Achterhoeker niet zoveel op heb met de lawaaierige familie Chabot
De schrijfstijl is vlot. Vader, moeder en de broers Chabot vertellen om de beurt over hun gezinsleven: alles lijkt daar in het teken te staan van lezen en schrijven. ‘s Avonds geen tv maar gesprekken over cultuur en politiek . Ik geloof best dat dat regelmatig voorkwam, maar elke avond? Dat lijkt me wat veel van het goede.
Toch zitten er ook ontroerende stukjes in. Het hoofdstuk waarin hond Bril vertelt over zijn leven bij de familie vond ik verrassend mooi. Ook was het prettig om te lezen dat er ook flink geruzied werd tussen de broers – dat maakt het gezin een stuk menselijker.
Wat door de verhalen heen sijpelt, is het besef van vergankelijkheid. De broers lijken het moeilijk te vinden dat hun jeugd en het gezinsleven voorbij zijn, en houden zich daar nog stevig aan vast.
Al met al vond ik het een aardig boekje. Geen hoogvlieger, maar zeker leuk om gelezen te hebben – vooral als je houdt van familieverhalen met een melancholisch randje.