Hilarisch
De Britse televisiepresentator Richard Osman is ook producer in de komische en satirische hoek. In 2022 kwam zijn debuutthriller uit: De moordclub (op donderdag), die inmiddels vijf vervolgdelen telt.
Vier bewoners van een luxe bejaardenhuiscomplex komen elke donderdag in het geheim bij elkaar. Gezamenlijk proberen ze onopgeloste moorden te op te lossen. Als er een plaatselijke aannemer wordt vermoord, komt de moordclub in actie, dit is hun eerste echte ‘zaak’. Bovendien heeft het alles te maken met hún bejaardentehuis.
In De moordclub komen de vier leden afwisselende aan het woord. De stille Joyce via haar dagboek, voormalig psychiater Ibrahim, de felle Ron, ooit fanatiek activist en de energieke, geheimzinnige Elizabeth die de leiding neemt. Naast dit viertal maken we kennis met agent Donna en hoofdinspecteur Chris en is er ook nog Elizabeths vriendin Penny.
Osman hilarische stijl maakt het boek heel makkelijk leesbaar. Het is ontspannend, niemand maakt zich druk. De karakters zijn scherp aangezet, zoals dat in een toneelstuk, een blijspel gebeurt. De gebeurtenissen in De moordclub zijn misschien wat onwaarschijnlijk, maar dat is dan ook het kenmerk van een komedie. Osman pretendeert niets, hij zorgt slechts voor een paar uur vermakelijk leesplezier.
De auteur weeft alle verhaallijnen fijn door elkaar, waarbij hij het verstrekken van informatie behoedzaam doseert en zo de lezer in zijn ban houdt. Omdat hij de gedachtengang van ieder personage precies volgt, schept dit ook wel chaos, en het verhaal is soms verwarrend omdat het zwemt in al die details. Intussen slaagt hij erin om de lezer af te leiden en vervolgens met een zeer onverwachte wending te komen die naar de verrassende plot leidt.
De moordclub is een heerlijke detective rond slimme, actieve senioren die de zaken op geheel eigen wijze aanpakken en waarin medemenselijkheid centraal staat.
Een cosy crime met grote dosis humor van de bovenste plank.
Een cosy crime met grote dosis humor van de bovenste plank.