Advertentie
    Evelien Walravens Hebban Recensent

Tijdens het lezen van De jungle op zee kan er een gevoel opkomen of je naar een nieuwe aflevering van het tv programma Floortje naar het einde van de wereld zit te kijken. Onderzoeksjournalist Ian Urbina (1972) reisde voor dit boek naar de meest afgelegen plaatsen op de wereldzeeën. Maar geen witte stranden, wuivende palmen of adembenemende vergezichten voor de journalist van The New York Times. Ian moest het doen met krappe slaapplaatsen op zwaar vervuilde vissersschepen en hostels waar men nog niet eens kan douchen. De verhalen die hij in zijn boek behandelt gaan dan ook niet over mooie idyllische plekjes waar mensen hun ultieme geluk hebben gevonden maar beschrijven het andere uiterste op onze aardbol. In 15 essays neemt Urbina de lezer mee op zijn queeste om de misdaden van mensen tegen de natuur maar ook tegen elkaar aan de kaak te stellen.

Omdat het juridische stelsel op de hele wereld zo geregeld is dat men op zee zo’n beetje alles kan maken wat op het land verboden is worden kosten nog moeite gespaard om de zee te gebruiken als illegale dumpplek, verboden visgrond en verzamelplaats voor mensenhandelaren.
De journalist reisde soms met gevaar voor eigen leven mee met onder andere milieu activisten van Sea Shepherd, de “abortusboot” van Woman on Waves en patrouilleboten van kustwachten van verschillende landen. Vier jaar lang zag hij met eigen ogen hoe illegale vissersboten de regels aan hun laars lappen door op verboden plaatsen op beschermde vissen te jagen en in hun kielzog ook nog eens hun bemanningen veel te weinig of helemaal niet betalen en in de ergste gevallen zelfs te mishandelen. Waar de oceaan altijd een enorme aantrekkingskracht op het avontuurlijke brein van Urbina uitoefende, blijkt het een duivelse plek te zijn waar dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen.

Met de stijl van een thriller voert deze pageturner de lezer langs de meest gruwelijke misdaden op zee waarvan de gevolgen zich ver op het land uitstrekken. Maar tot op heden kan men zijn gang blijven gaan op zee. Als lezer heb je op een gegeven moment het idee dat je het nu allemaal wel weet, de informatie die Urbina verstrekt in dit boek komt vaak op hetzelfde neer. Maar het blijkt nodig om deze praktijken onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Als man alleen kan hij niet veel doen tegen de kwalijke zaken die hij heeft moeten aanschouwen maar met zijn pen kan hij wel om aandacht hiervoor blijven vragen. En dat is nodig ook.

Reacties op: Naar het einde van de oceaan

16
De jungle op zee - Ian Urbina
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 29,99 Bestel het e-book € 14,99
E-book prijsvergelijker