Advertentie

In Russo’s negende roman wordt de geschiedenis verteld van drie oud-studenten Lincoln, Teddy en Mickey met een gemeenschappelijke vriendin, Jacy, die veertig jaar geleden na het afstuderen vakantie vieren in het vakantiehuis Martha’s Vineyard van de moeder van Lincoln.
De studenten verschillen elk van elkaar en daarmee ook hun wederzijdse ouders. Afkomst, gebruiken en al of niet beperkte mogelijkheden zijn daarbij bepalend geweest. Ook Jacy heeft een voorgeschiedenis, die bepalend is geweest voor het meedoen met de tijdgeest van “Vrijheid, alles moet kunnen”.
Na een mooie vakantie te hebben gehad blijkt bij vertrek dat Jacy spoorloos is verdwenen. Niemand weet waar zij is en er zijn geen berichten over ongevallen e.d. Na nog een aantal dagen te hebben gezocht gaat eenieder huiswaarts. Geleidelijk aan wordt de gedachte aan Jacy verdrongen door allerlei bezigheden zoals het verkrijgen van een baan, het aangaan van een relatie e.d.
Lincoln, Teddy en Mickey hebben sporadisch contact met elkaar totdat op initiatief van Lincoln de andere twee meegaan naar Martha’s Vineyard. Reden daarvan is dat de moeder van Lincoln overweegt het vakantiehuis te verkopen omdat zij daar nauwelijks meer komt. Lincoln moet het nodige voorbereiden om tot verkoop over te kunnen gaan.
Tijdens het verblijf komende herinneringen snel boven en vooral die aan Jacy. En opnieuw vraagt men zich af wat er indertijd is gebeurd. Ieder houdt zich op zijn eigen wijze met deze vraag bezig. Zou er nog een kans zijn op een ontknoping? Totdat er tijdens een popconcert een jonge vrouw meezingt dat veel van Jacy weg heeft. Diezelfde avond na een ongeval van Teddy komt de aap uit de mouw.
Richard Russo heeft mij vanaf het begin van deze roman weten te boeien waarbij hij de drie ex-studenten en hun families bijzonder goed heeft beschreven. “Er is een kans” is zeker een aanrader.

Reacties op: Spannend en teder

36
Er is een kans - Richard Russo
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners