Advertentie

Stephan Abarbanell – Het licht van die dagen
In deze roman geeft Stephan Abarbanell op een boeiende wijze de ervaringen die Robert Landauer in het begin van de 80er jaren en in 2015 in o.a. Syrië, Israël en Libanon heeft opgedaan weer. Evenals in de eerste roman van Stephan ”Morgenland“ het geval is wordt de nodige achtergrondinformatie gegeven. De lezer krijgt daarbij feiten te horen die redelijkerwijs niet uit de gebruikelijke nieuwsbronnen kunnen worden gehaald. Een voorbeeld hiervan zijn in Libanon de belangentegenstellingen tussen de bevolkingsgroepen. Zoals sjiieten, soennieten en christelijke falangisten en strijdende partijen zoals de PLO. Tijdelijke samenwerking tussen groepen die elkaar anders bestrijden, behoort tot de mogelijkheden.
Aanleiding voor het hernieuwde bezoek aan het Nabije Oosten is het verzoek dat Stephan ontvangt van Fouad Tamimi, die hem in 1982 nabij de Israëlische – Libanese grens heeft gered bij een plotselinge militaire operatie. Zowel Robert als Fouad wonen – zonder dat van elkaar te weten – in Berlijn. Tijdens een van de militaire operaties van Israël is Fouad een vriendin kwijtgeraakt en hij wil graag weten of zij nog in leven is. Om niet door hem aangegeven redenen laat Fouad weten dat hij zelf niet naar Libanon kan gaan. Fouad vraagt vervolgens aan Robert om namens hem op zoektocht te gaan.
Na rijp beraad vertrekt Robert alsnog en raakt hij verwikkeld in de moeizame belangentegenstellingen. Uiterst voorzichtig gaat Robert te werk en krijgt hij geleidelijk wat duidelijkheid in de zaak. Op een gegeven moment merkt Robert dat hij door een of meer personen wordt tegengewerkt waarbij chantage niet wordt vermeden. De vraag is wie er achter deze tegenwerking zit en welk belang deze heeft om het werk van Robert te dwarsbomen.
Ik heb de boeiende en goed gedocumenteerde roman met veel genoegen gelezen waarbij het vaak moeilijk was om tussentijds het lezen te onderbreken.

Reacties op: De machtsstructuur in Libanon blijft steeds dezelfde

12
Het licht van die dagen - Stephan Abarbanell
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners