Verkeren in een ongekende werkelijkheid
Dit boek dropte mij in een bijna onvoorstelbare werkelijkheid. De auteur laat ons mee dwalen in een vreemd universum, een reusachtig Huis, waar de hoofdrolspeler in de vele zalen praat met vogels, met versteende beelden uit een andere werkelijkheid en met doden. Af en toe verschijnt een ander mens: de Ander, die hij als een vriend beschouwt, terwijl je als lezer al snel denkt daar is veel niet pluis. De stijl van schrijven is indringend, je huivert als vloedgolven de reusachtige zalen van het Huis teisteren. Toch is de bewoner een tevreden mens die oprecht gelooft in de integriteit van dat universum. Waar komt die man eigenlijk vandaan, wat betekenen die dagboeken van hem, hoe ziet hij kans te overleven en waarom vraagt hij zich niet af waar die Ander precies huist. Langzaam sijpelt informatie binnen over die vreemde wereld, via gevonden teksten, via een onverwachte bezoeker. De spanning stijgt. De vele lagen van het boek: religiositeit, filosofie, overlevingskunst, maatschappijkritiek, spirituele semiwetenschappelijke zwendel, afhankelijkheid vloeien samen in dit verhaal. Verbeeldingskunst van grote klasse.