Het raakt een brede waaier aan emoties en thema’s die verder reiken dan enkel de pijn van een stukgelopen huwelijk.
Op het eerste zicht lijkt dit boek simpelweg het verhaal van een gebroken huwelijk en de reis die een stel onderneemt om te proberen hun relatie te herstellen. Hoewel die reis inderdaad centraal staat, gaat het boek veel dieper.
Het begint met een compacte terugblik op het eerste decennium dat Lauren en Ryan samen doorbrengen. Hierin worden subtiel de kleine barstjes zichtbaar die uiteindelijk uitgroeien tot diepe scheuren in hun relatie. Tegen de tijd dat het verhaal in het heden aankomt, is er zoveel spanning en bitterheid tussen hen dat ik de ongemakkelijke intensiteit van hun interacties voelde tijdens het lezen.
Hoewel de proefscheiding relatief vroeg in de roman plaatsvindt, voelt het alsof je al een heel leven met Lauren en Ryan hebt meegemaakt tegen die tijd.
Het wordt verteld vanuit Laurens perspectief, aangevuld met de ongezonden e-mails die ze aan elkaar schrijven. Wat ik hier bijzonder aan vond, is hoe rauw en ongefilterd hun gedachten worden weergegeven. Beide personages zijn meedogenloos eerlijk over wat ze écht van elkaar vinden, wat zowel confronterend als verfrissend is.
De woorden op een pagina brengen hartzeer, realiteit en ontroering teweeg.
Het is niet alleen mooi en makkelijk te lezen, maar zit ook boordevol punch dat start vanaf de eerste pagina wanneer het verhaal begint met Lauren en Ryan die ruzie maken op de parkeerplaats over de locatie van hun auto. Beide zijn irrationeel boos en je weet dat er wat op het spel komt te staan.
Een belangrijk thema is de verwachting: Is het eerlijk om te verwachten dat de persoon op wie je verliefd werd tien jaar geleden nog steeds dezelfde is? En kun je datzelfde van jezelf verlangen?
Naarmate het verhaal vordert, blijft één vraag door je hoofd spoken, zullen Lauren en Ryan weer bij elkaar komen? Mijn mening veranderde voortdurend tijdens het lezen. Ik voelde Laurens onzekerheid bij elke beslissing die ze moest nemen. Tegen het einde van het boek denk ik dat ik eerlijk gezegd oké was met welke beslissing Lauren en Ryan ook zouden maken. Reid slaagt erin om beide mogelijke uitkomsten, of ze nu samen verdergaan of niet, ik er hoe dan ook vrede mee had kunnen nemen.
De woorden op een pagina brengen hartzeer, realiteit en ontroering teweeg.