Advertentie

Bij Blossom Books speelt men heel goed in op de leesbehoefte van de jongere lezers in het VO. Het valt niet altijd mee om deze leeftijdscategorie aan het lezen te krijgen en dat lukt vaak niet met de romans, die men normaliter uitgeeft. Blossom Books ontwikkelt in navolging van de Kluitman-novelles een eigen novellereeks, nl. de Blossom Books Shorties. In september van dit jaar verscheen het eerste deel “Het zusje van” van Carlie van Tongeren.

Alex, de broer van de hoofdpersoon Liv, veroorzaakt een auto-ongeluk, waarbij Zoë, een meisje dat bij Liv op school zat, om het leven komt. Aanvankelijk is Liv alleen maar bezig met Alex. Zal hij het overleven? In haar enorme angst haar broer te verliezen dreigt ze door te draaien en moet haar emotie kwijt. Door een paar onhandige posts op social media en het delen daarvan door de beste vriendin van Zoë begint de ellende voor Liv pas echt. Ze beseft dat ze vier dagen na het ongeluk ook weer naar school moet. Daar wacht haar een heftige confrontatie met de harde werkelijkheid. Op school wordt haar op grove wijze duidelijk gemaakt dat ze niet meer Liv is, maar “het zusje van”. Haar leven wordt tot een echte hel gemaakt, doordat ze behoorlijk wat verwensingen naar haar hoofd geslingerd krijgt en medeverantwoordelijk wordt gehouden voor het overlijden van Zoë.
Al vroeg in het boek rijzen de vragen hoe dit voor haar zal aflopen en van wie ze enige hulp mag verwachten.

Er zitten een paar minieme minpuntjes aan deze novelle. Voor een shortie is deze toch wat aan de lange kant en daarnaast is de keuze voor het zeer kleine lettertype minder uitnodigend. Inhoudelijk zit het echter wel goed met “Het zusje van”, dat je voornamelijk beleeft vanuit het perspectief van Liv. In Livs enorme innerlijke worsteling en groeiende onzekerheid laat Carlie van Tongeren merken zeer goed aan te kunnen sluiten bij de gedachtegang van een opgroeiende puber, wat het voor de lezer zeer prettig leesbaar maakt. De hoofdstukken vanuit het perspectief van Alex vormen een mooie afwisseling en zijn van toegevoegde waarde, doordat ook hij in een behoorlijke innerlijke strijd is verwikkeld.

Evenals in haar twee voorgaande romans blinkt haar schrijfstijl uit door de gedachten van de hoofdpersoon Liv zeer herkenbaar neer te zetten. Als lezer gun je je beste vriend(in) niet wat Liv overkomt. De angst om Alex te verliezen en de worsteling met het haar aangeprate schuldgevoel worden middels een zeer realistische woordkeuze beschreven. Bovendien weet ze de lezer behoorlijk te boeien en de aandacht continu vast te houden door de korte hoofdstukken. In een razend tempo vliegt de lezer door de persoonlijke ontwikkeling van Liv en blijf je als lezer het hele boek worstelen met de gedachte of het ooit nog weer goed gaat komen tussen Liv en de meiden op school. De lezer wordt herhaaldelijk flink aan het denken gezet. Je blijft denken aan de vraag: “Wat zou jij in een dergelijke situatie doen?” Verder valt het Carlie te prijzen dat ze aan de lezer overlaat wat die van het heftige thema vindt. Afsluitend biedt ze een mooi educatief perspectief om het thema in de klas te laten bespreken.

Reacties op: Hoe een heftig ongeluk kan leiden tot verstoorde vriendschappen

11
Het zusje van - Carlie van Tongeren
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners