Advertentie

Deze boeiende triller is zeker geen boek dat je snel uitleest en je achterlaat met het goed gevoel dat gerechtigheid is geschied. . Daarvoor staat de ik-verteller al te zeer met zijn twee voeten in de pijnlijke werkelijkheid en moet hij zijn eigen beperkingen onder ogen zien. De dingen zijn nu eenmaal wat ze zijn.

De Noorse generaal Strömberg is naar België afgereisd om er in het Koninklijk Hoger Instituut voor de Defensie een internationaal team hoofdofficieren te trainen in een nieuwe techniek om informatie te ontleden: de ‘Noorse methode’. Hij laat zijn laptop, at random, een zaak kiezen uit honderd nog niet uitgeklaarde historische moorden. Het lot valt op Henri IV, een Franse koning die vermoord werd in 1617. Gebeurde de steekpartij wel op de wijze zoals die in de geschiedenisboeken staat opgetekend? Was de veroordeelde en terechtgestelde messentrekker wel de echte dader? De generaal wil het onderzoeken met zijn Noorse methode.

De Franse deelnemer aan de training, fregatkapitein Dieudonné Nicolai, protesteert. Volgens hem proberen alleen nog complotdenkers twijfel te zaaien in deze zaak. Bij een stoutmoedige raid op de Grote Markt in Brussel wordt kort daarop generaal Strömberg zelf vermoord. De Belgische deelnemer, luitenant-kolonel Jan Van Ninivé, krijgt kop noch staart aan de vreemde opeenvolging van de gebeurtenissen en trekt op onderzoek. Hij komt uit bij een bejaarde oogarts in het Franse Dax die in zijn vrije tijd amateurhistoricus is. Van Ninivé treft de dokter aan in penibele omstandigheden. Tot zijn ontsteltenis moet hij vaststellen dat hij niet de enige is die zijn oog liet vallen op de oogarts.

De ware toedracht van de feiten komt aan het licht na een spannende reeks onverwachte gebeurtenissen.. De wendingen in het verhaal zijn echt verrassend. De Noorse methode om de werkelijkheid te ontleden zet de samenleving in haar blootje.

Jan Van Ninivé strooit met wijsheden en kwinkslagen. Maar laat er geen misverstand over bestaan: de erudiete en speelse gedachten zijn niet meer dan een verpakking. Toegepaste psychologie en de Noorse onderzoeksmethode voeren het verhaal naar de weinig fraaie oplossing van drie historische raadsels. Een aanrader voor wie verder kijkt dan zijn neus lang is,

Noot: zelfs het uitzicht en de afwerking van het boek voelen 'bedrukt' aan.


Reacties op: Een spannend verhaal in een parfum van depressief realisme en bijtend cynisme

2
Bericht uit een kasteel aan de Loir -
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker