Ondergedoken en opgejaagd
Het getuigt van bewonderenswaardig vakmanschap wanneer een schrijver van een verhaal over twee vluchtelingen, die jarenlang ondergedoken leven, een thriller weet de maken.
In 1649 behoren kolonel Whalley en zijn schoonzoon kolonel Goffe tot de 59 ondertekenaars van het doodvonnis van de Engelse Koning Charles I. Nadat de monarchie tien jaar later hersteld is, wordt meedogenloos jacht gemaakt op die 59 'koningsmoordenaars'. Vooral Richard Nayler, verbonden aan de Geheime Raad (Privy Council), blinkt uit in ijver om hen te vatten. Hij gebruikt daarbij slinkse trucs
Whalley en Goffe vluchten over de oceaan naar Nieuw-Engeland waar ze zich aanvankelijk veilig wanen. Wraakzucht, eigenbelang en geldhonger in hun omgeving maken dat ze hun toevlucht moeten zoeken in schuren, kelders, zolderkamertjes, geheime ruimtes of zelfs in de onherbergzame natuur. Strenge protestanten (puriteinen) helpen hen daarbij. Maar hun leven wordt op den duur een soort zelfgekozen gevangenis. Kolonel Goffe houdt zich staande met zijn onwrikbaar bijbels geloof. Kolonel Whalley wordt met de jaren sceptischer over een goede afloop.
De auteur doorspekt het verslag van hun leven in het verborgene met flashbacks en tussenverhalen over vertwijfeling aan het thuisfront, de gedetailleerde verslagen over de terechtstellingen van de koning en de gevatte koningsmoordenaars, politieke en militaire verwikkelingen, de verhouding met de de Amerikaanse autochtonen, de tekenen dat de eindtijd in zicht is... Mede door een goede dosering van deze elementen blijft dit werk zeer zeker boeien. Toch vergt het aanvatten van de opeenvolgende delen in dit boek, enige inspanning om weer op dreef te komen.
Het geluk van de mensenjager Richard Nayler lijkt soms wat overdreven. Ook het slot kan ons niet helemaal bekoren.