Een interessante geschiedenis

HOOFdSELETTERS 23 juni 2025
Voor de auteur was dit werk geen wandeling in het park. Hij heeft zich grondig geïnformeerd over de 17de eeuwse geschiedenis van het birgittinessenklooster in Dendermonde en bij uitbreiding de kerkgeschiedenis in de Lage Landen. De contrareformatie, de spanningen tussen het strenge jansenisme en de konkelende jezuïeten, de postjesjagers en nog veel meer, verdeelden de geesten van de betere klasse. Voor het plebs, in zijn strijd om te overleven en verlangen naar onmiddellijk vertier, zal het allemaal worst zijn geweest. De auteur weet waarover hij schrijft.
Verder heeft de auteur het zich niet gemakkelijk gemaakt door zijn verhaal tegen de tijd in te schrijven. Hij begint met de afloop en keert hoofdstuk na hoofdstuk terug.
We appreciëren dit werk meer als liefhebber van geschiedenis dan als lezer van achterstevoren verhalen
Dit nog: op bladzijde 124 lezen we "De rechters van Zijne Heiligheid hadden er geen baat bij die onnodig schokkende details in een verhaal dat ten overvloede beschreven was". Misschien kunnen we die zin parafraseren: "de lezer had geen baat bij die onnodig schokkende details ..."

Meer recensies van HOOFdSELETTERS

Om haar baan als video producer te redden, gaat Katie in zee met reddingszwemmer Hutch. Het enige probleem? Ze kan niet zwemmen. Wat begint als een leugentje om bestwil verandert al snel in een web van bedrog.

Asfalt is een verhaal over twee reizen die naar één bestemming leiden. Overgeleverd aan de gratie van de onbekenden die hen een lift geven, maken vier jongeren een tocht die hun leven voorgoed zal veranderen.