Geld maakt (niet altijd) gelukkig

HOOFdSELETTERS 18 juni 2024
Gwillem Van der Stighelen, in het deftig Frans 'Guillaume', groeit op als enig kind van een plaatslager en een strijkster in Antwerpen tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw. Guillaume, mede aangemoedigd door zijn vrijgevochten grootmoeder aan vaders kant en een progressieve arts, wordt loodgieter die zich specialiseert in WC-s met waterspoeling en buizen om water aan- en af te voeren. Hij komt met zijn ideeën op het juiste moment. (Als gevolg van cholera-epidemieën investeren de stad en individuele burgers in sanitaire installaties.)
De zaken van de 'Ets Guillaume Van der Stighelen' gaan voor de wind. Guillaume wil daarenboven in zijn privéleven hoge morele standaarden aanhouden. Hij onderdrukt zijn eigen gevoelens en heeft weinig begrip voor de emoties van anderen. Hij bestrijdt zijn duivels. Ondertussen spaart het leven hem niet. Maar hij werkt gestaag verder. Alleen de Eerste Wereldoorlog zet een tijdelijk rem op zijn activiteit.
Ouder geworden ontbreekt het hem aan voeling met zijn zonen die volgens hem zwakke karakters zijn. Hij kent niet eens de namen van zijn (vele) kleinkinderen. De familiale opvolging in de zaak -door hem logisch en uiterst zakelijk uitgekiend - loopt niet naar wens. Ook met deze opvolging wil hij immers de puntjes op de i zetten. Het laat de familie helemaal ontploffen. De inspanningen van zijn vrouw om verzoening te brengen mislukken. Helemaal op het einde van het boek - als hij zelf met een been in het graf staat -blijkt evenwel dat hij dan toch niet zo emotieloos was. 'Rozeke ...' Maar gedane zaken maken geen keer.
Het werk is rijk aan details en verwijzingen naar geschiedkundige gebeurtenissen. Dat is knap. Soms gaat de auteur met zijn beschrijvingen iets te uitbundig te werk. Hij wil de dingen nu eenmaal zo duidelijk mogelijk in beeld brengen . Het boek is vlot geschreven, met humor die soms met het sarcasme flirt. De auteur weet de gevoelige snaar van de lezer te raken. We hebben echt van dit boek genoten.

Meer recensies van HOOFdSELETTERS

Aan het lot kun je niet ontsnappen ... of wel?

Intermezzo is een prachtige roman over broers en geliefden, van dé literaire stem uit Ierland.

Door de late middeleeuwen letterlijk aan te raken blaast Van Loo ons verre verleden meer dan ooit nieuw leven in.

Een ode aan de Hollandse keuken en de smaak van thuis.

Meer dan 200 recepten voor de kerstdagen.

Superdikke editie met 3D-beeld, geuren en vele andere extra's!

Het leukste cadeau voor iedereen: lol verzekerd!

Toine Heijmans neemt zijn lezers mee naar de uiterwaarden, de laatste Nederlandse wildernis.

Een roman over iemand die floreert als onderzoeker, maar zich het comfortabelst voelt als ze zelf in de schaduw blijft

In Lijtje deelt Harmen van Straaten ontroerende, grappige en herkenbare verhalen over zijn dementerende moeder.

De schitterende beelden en poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen het meisje en de drie dieren.

Een magisch coming-of-age-verhaal over een jongen die zijn eerste weekend zonder zijn ouders doorbrengt. . . en een leeuw die op hem komt passen.

Een thriller over verloren zielen, familiebanden en dodelijke loyaliteit.

Deze nieuwe fase kan er een zijn van vreugde, vervulling en verdieping.

De Gouden Griffel-winnaar in een luxe uitgave!

De auteur van Het meisje in de trein is terug! Ligt de waarheid op het eiland begraven?

Kenia, 1926. De jonge Ivy staat voor grote uitdagingen. Ondertussen is Ranjana, een jonge Indiase vrouw, op de vlucht.

Een nieuwe, inclusieve geschiedenis van het vroegst bewoonde continent van de wereld.

Een prachtig overzicht van de liefdespoëzie, van de vroege middeleeuwen tot nu

Hoe kunnen we ons een weg banen door dit alles?

Drie jaar geleden overleed haar beste vriendin, en sindsdien staat Erins leven stil.

Kenia, 1910. Als de jonge Ivory meereist met haar vader op safari, wordt ze onmiddellijk verliefd op het land en de natuur