Advertentie

Het is eind 1941 als Jakob Witbooi zich vrijwillig aanmeldt bij het Cape Corps, tezamen met vele anderen, om ten strijde te trekken tegen de Duitse bezetter. De voornaamste reden hiervoor is de door Winston Churchill gedane belofte dat meevechten in deze oorlog iets goeds zal brengen voor deze soldaten en hun families. Na de oorlog zal ieder volk zelfbeschikkingsrecht krijgen en het koloniale juk af kunnen werpen. Voor Jakob voelt het vechten tegen de Duitsers ook als een plicht jegens zijn volk, de Namas en tegenover alle volkeren van Zuid-Afrika.
Er is echter nog een reden dat Jakob tegen de Duitsers wil strijden, een persoonlijke reden die te maken heeft met de dood van zijn geliefde vrouw Ana.
Via Robben-eiland, waar de soldaten getraind worden, komen Jakob en zijn makkers Jantjie, Koos en Moritz, terecht in Tobroek, Noord-Afrika.
Na de slag om Tobroek worden zij krijgsgevangen genomen en ervaren zij nog meer verschrikkingen van deze oorlog, een oorlog waarin hun huidskleur telkens weer opnieuw bepalend is voor de aard van hun behandeling door de bezetters. Ondanks alle ontberingen en de verschrikkelijke gebeurtenissen in de kampen, houdt Jakob moed en als sergeant houdt hij zijn manschappen zo goed en zo kwaad als het kan, bij elkaar. De belofte op zelfbeschikking voor ieder volk, daar gelooft hij nog steeds heilig in.
Maar of die belofte ingelost zal worden ...?

Conny Braam geeft de lezer in deze roman een beschrijving van gebeurtenissen in WO II zoals die bij velen nog niet bekend was. Dat mensen van zovele nationaliteiten, rassen en huidskleuren hebben gevochten tegen de Duitsers en wat hen dat heeft gebracht.
Saamhorigheid tussen de soldaten onderling, ongeacht ras, kleur, of identiteit, dat was er zeker, daar hebben de soldaten zelf hard voor gestreden, maar wat heeft dat hen opgeleverd?
Een zeer leerzaam boek, een aanrader om te lezen, zeker in deze tijd waarin vraagstukken over rassendiscriminatie , helaas, zo aktueel zijn.

Reacties op: DROOM VAN EEN BETERE WERELD

20
Wij zijn de wrekers over dit alles - Conny Braam
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners