Arttu Tuominen gaan we volgen.
Käppärä-school, klas 6B, jaargang 1990-1991.
Finland, Ahlainen, 9 november 2018. In een zuiphok wordt een moord gepleegd. Het drinkgelag is al dagen aan de gang en het is een komen en gaan van mannen en vrouwen. De dader vlucht naar buiten, maar komt niet ver en wordt gepakt. De vele aanwezigen, allen doorgewinterde innemers met minimaal twee promille achter de kiezen, laten niets los of hebben niets gezien.
Jari Palovliita, waarnemend inspecteur van de recherche-eenheid van Pori, met hoorapparaat rechts, wordt belast met de afwikkeling van deze moord. Een standaard situatie met standaard figuren lijkt het; schijn bedriegt.
Het teruggrijpen op ingrijpende gebeurtenissen die hebben plaats gevonden tijdens de jeugd of adolescentie is een beproefd procedé om een loodzware noodlotsbestemming te creëren. Gecombineerd met de eeuwige trouw en vriendschap die twee jongens zweren, levert dit een beklemmende thriller op waarin de grote dilemma's van het leven een centrale rol spelen.
Beklemmend en spannend. Af en toe heeft Arttu Tuominen de neiging om te veel karikaturen neer te zetten, maar hij kent zijn plaats en corrigeert dit.
De schimmen uit het verleden, de nooit vergeten vriendjes uit je jeugd bestaan nog wel in het geheugen maar de realiteit is anders. Daar is de grens van het loslaten van de jeugd en de nabijheid van de eerste stappen naar volwassenheid aan de orde.
Meer dan uitstekend geschreven met verbazingwekkend veel aandacht voor details en niet altijd op rozengeur en maneschijn berustende relationele verhoudingen.
Het boek barst van de details, waar je snel overheen leest, maar die voor de Finnen belangrijk zijn. Wie heeft er ooit van maarschalk Mannerheim gehoord, de latere premier van Finland of over de Hevosluoto brug gereden?
De tragiek van de als broers, bloedbroeders, opgroeiende kinderen die daarna een andere afslag nemen Er zijn talloze mooie kwalificaties op deze thriller los te laten, laten we het maar houden op een degelijk opgebouwde, Scandi-thriller met zijlijnen van ouderwetse kwaliteit met mooie karakters en een spannend, degelijk plot.