Advertentie

Het boek
Het verhaal: Logan McRae, terug van ziekteverlof, wordt op de eerste de beste werkdag betrokken bij een moord op een vermist kind, dat verminkt wordt terug gevonden. Een ronduit smerige moord. Daar blijft het niet bij.

Opmerkingen.
‘Steenkoud’is het debuut van Stuart Macbride, ook het eerste boek dat ik van deze auteur lees. De keiharde en ijzingwekkende thriller draait is feite om twee zaken: de stad Aberdeen en de intermenselijke actie binnen het politiekorps Grampian. De een komt er wat beter af dan de ander.

Aberdeen: verkreukelde en treurige gebouwen, mensen en kleren, roestige auto's, versleten schoenen, kreupele, ongezond uitziende bomen, verstopte wegen en rioleringen, scholen vol van geweld en drugs, de regen en vette natte sneeuw , die met bakken naar beneden valt, de straatverlichting, als ie 't doet, brandt 24 uur per etmaal.
Binnen het korps is (nog) geen sprake van een politiek correcte houding – het boek dateert van 2005. Er lopen een aantal fraaie karakters rond, die door Macbride uitgebreid getypeerd worden. Dat geldt ook voor de rest van het boek: het barst van de markante , smerige koppen en slimme idioten zoals de advocaat Sandy de slang, Darren Caldwell, die giftige tang van een buurvrouw die geen thee maakte voor de polite, hoofdinspecteurs Steel en Imsch. De humor is hard, cynisch en pik en pikzwart.

Bijna alles klopt aan deze thriller van formaat: opbouw, plot, bevolking en het zeer spannende slot. Er zitten wat saaie stukjes in met wat te veel details. Daardoor blijft ‘Steenkoud’ steken op
Vier sterren.

Reacties op: Pikzwarte humor in enerverend debuut.

150
Steenkoud - Stuart MacBride
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie E-book prijsvergelijker