Advertentie

Over het boek

In Aberdeen, een stad, opgetrokken uit keihard en ijskoud graniet, bij het Politiekorps Grampian klinkt elke ochtend na de briefing de beruchte Steel-strijdkreet ' Falen is geen optie'. Klinkt het niet hard genoeg, dan laat inspecteur Steel haar mannen de slogan net zo lang herhalen, totdat ze de straat op mogen. 

Sean Morrison, de 8-jarige leider van een jeugdbende heeft Jerry Cochrane vermoord. Cochrane is een moedige zeventiger die de zwangere Natalie Lenox te hulp komt als ze opzettelijk tegen de grond wordt gewerkt en met een dolle messteek van het leven wordt beroofd. Sean Morrison wordt het voorwerp van een klopjacht. Het korps wordt ernstig in verlegenheid gebracht door de belachelijke wild-west-achtervolging van een kind. Dat is niet het enige probleem.

Er loopt ook een verkrachter rond, die stevig huis houdt in Aberdeen en Dundee. Gelukkig is daar altijd nog lokeend Jackie Watson, die inmiddels samen woont met  brigadier Logan McRay. Rozengeur en maneschijn is het daar thuis ook niet altijd. 

Agent John Rickards is de bij tijd en wijle hevig blozende nieuweling, de sidekick, die zich in z'n vrije tijd bezig houdt met het geven en nemen van billenkoek en wat dies meer zij. 

Maar goed aan alle plezier komt een eind. Steel dumpt Logan bij inspecteur Insch, die het best omschreven kan worden als een nijlpaard met een slecht humeur. Logan moet Insch gaan helpen om de druk op zijn afdeling wat weg te nemen.

Conclusie

Stuart Macbride schrijft in de overdrive, schmierend en zich niets aantrekkend van welke politieke correctheid dan ook. 

Dat levert niet alleen hele goede thrillers op, maar vooral thrillers die uiterst amusant zijn en een heleboel leesplezier opleveren. Alles is vet aangedikt, vèr en vèr over de top, maar wel erg leuk. Het hele boek door is het geschmier van een hoog gehalte.

Stuart Macbride lijkt dan geen maat te kunnen houden op z'n uitbarstingen van ironie en sarcasme vol schimpscheuten en humorvol geblaat. 

Welke inspecteur zegt nou tegen een ondergeschikt die haar zojuist uit de brand geholpen heeft : ' Als ik ooit hetero word, dan mag jij als eerste. Gratis'.

Het verhaal moddert wat door, wat trouwens het beste als erg grappig doormodderen kan worden betiteld maar komt in een stroomversnelling als de zoekgeraakte Robby MacIntyre wordt teruggevonden,de voetballende etterbak.

Het boek is  ontzettend leuk, ondanks, nou ja, misschien wel dank zij de vrij grove grappen en dito taalgebruik. Fijngevoeligheid is ver te zoeken.

Op elke pagina staan gegarandeerd drie of vier van die grappen of grollen. En er lopen enkele hilarische running gags door het hele boek heen , die voor enorm veel opwinding en leesplezier zorgen.

 

Het is duidelijk, Macbride, is in deze thriller nauwelijks serieus te nemen en dat levert eerder een humoristische dan een spannende thriller op. Maar wel uiterst leesbaar èn zeer goed geschreven.

Vier sterren,

Reacties op: Harde thriller met nog hardere grappen, schmierend geschreven.

84
Vers bloed - Stuart MacBride
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker