Mooi voor elkaar
Over de auteur, het boek en de serie
Satu Rämö is een van oorsprong Finse auteur die nu met haar man en twee kinderen in IJsland woont. ‘Jakob’ is het derde deel van een succesvolle thrillerserie. Eerder verschenen al de boeken ‘Hildur’ en ‘Rósa en Björk’.
De titels van de boeken verwijzen naar belangrijke personages in de reeks. Hildur is een politierechercheur, die werkzaam is in IJsland. Tijdens het oplossen van een aantal zaken ontdekt ze ook steeds meer over haar eigen verleden. In eerdere delen heeft ze onder meer ontdekt dat ze nog twee zussen heeft op de Faeröer Eilanden, ‘Rosá en Björk’. Haar zussen zijn na het overlijden van haar ouders hier terecht gekomen. Zij hebben daar een moeilijke tijd beleefd. Hildur is bij haar tante opgegroeid in IJsland. Jakob, het personage dat in het door mij gelezen deel centraal, staat is haar collega bij de politie.
Verwachtingen
Ik had de eerdere delen van deze serie nog niet gelezen. Ik hoopte dat het derde boek van de serie als zelfstandig deel goed te lezen zou zijn. Verder hoopte ik op een spannend verhaal, met een fijne uitwerking van het plot en de personages. Verder hoopte ik al lezende op een mooi uitstapje naar een voor mij onbekende omgeving door sferige beschrijvingen van het Scandinavische landschap, zoals we dat ook uit andere scandi-thrillers gewend zijn.
Verhaal en beoordeling
Het boek stelt qua uitwerking van het plot en de personages zeker niet teleur. We leren met name Hildur en Jakob en hun verleden goed kennen. Hildur en Jakob werken op IJsland samen aan het oplossen van een reeks geweldszaken waarbij een aantal dodelijke slachtoffers en gewonden vallen. Opvallend is de manier waarop de dader te werk gaat en opvallend zijn de slachtoffers die hij kiest. Ik kan hierover niet te veel vertellen zonder te veel van het plot te verklappen. Maar interessant is wel hoe de zaak precies in elkaar zit. Alles blijkt verband te houden met een illegale handel in het bloed van drachtige merries. Spannend is om steeds meer te ontdekken over hoe dit werkt en wie hier allemaal belang bij hebben en bij betrokken zijn.
Het oplossen van de zaak gaat niet vanzelf. Want al snel staat Hildur er in IJsland alleen voor. Haar nieuwe baas is in het buitenland omdat hij als spreker is uitgenodigd op een of andere politiecongres. Ze mist hem niet echt. Want hij is nogal een blaaskaak, die vooral uit is op het vergaren van eigen eer en glorie en Hildur en Jakob veelal te dicht op de huid zit zonder zelf al te veel bij te dragen . Jakob moet naar Noorwegen om daar in de rechtbank voor de voogdij van zijn zoontje te vechten. Al snel gaat het hier helemaal mis. In de rechtbank laat Jakob zich door zijn ex-vrouw nogal uit te tent lokken. Als zijn ex en haar nieuwe partner de volgende dag dood in hun auto worden aangetroffen, wordt Jakob hiervoor als belangrijkste verdachte gezien. Hildur kan zich niet voorstellen dat haar collega Jakob hiervoor verantwoordelijk is. Hildur vertrekt naar Noorwegen om haar collega Jakob bij te staan en de waarheid rondom de dubbele moord boven tafel te krijgen. Het ziet er slecht uit voor Jakob. Ooggetuigen hebben gezien dat hij behoorlijk tekeer is gegaan tegen zijn ex-vrouw en hebben hem bovendien gezien op de plaats delict. Ook Hildur gaat twijfelen aan zijn collega, omdat hij veel over zijn verleden voor haar verborgen heeft gehouden. Toch vertrouwt ze op haar intuïtie en zoekt ze uit wat er echt gebeurd is.
Ik heb genoten van het boek. Het plot zit knap in elkaar en de verschillende verhaallijnen zijn interessant en wisselen elkaar op een prettige manier af. Verder zijn de personages goed uitgewerkt. Ze krijgen veel kleur doordat je veel inzicht krijgt in hun verleden, interesses en gewoontes. In het begin ontvouwt het plot zich wel een beetje langzaam. Als we weer lezen over het breiwerkje van Jakob, het surfen en langlaufen van Hildur heb ik soms wel eens gedacht: “Nu weet ik het wel, move on!”. Maar aan de andere kant is de variatie in het vertragen en versnellen in de voortgang in het verhaal ook wel weer interessant en spannend.
In het boeken worden twee zaken verhelderd, namelijk de geweldsmisdrijven in IJsland en de dubbele moord in Noorwegen. Maar er blijven genoeg vragen over die in een volgend deel nog beantwoord moeten gaan worden. Ik ben nieuwsgierig gemaakt om deze – en de eerder verschenen delen - te gaan lezen. Dus dat heeft Satu Rämö toch maar weer mooi voor elkaar gekregen.
Met dank aan uitgeverij Ambo / Anthos voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar van het boek.
Verwachtingen
Verhaal en beoordeling