De leestrein komt niet op gang
Colson Whitehead heeft opnieuw een confronterend boek geschreven. In 'The Nickel Boys' neemt hij ons mee naar een enorme misdaad tegen de Amerikaanse jeugd. Nickel is een hervormingsschool, een instelling waar wezen, jongens met enorm veel pech en kleine criminelen naartoe worden gestuurd. De school wordt geleid door een aantal verwerpelijke begeleiders, die de jongens zowel mentaal als fysiek mishandelen, regelmatig met de dood tot gevolg. Deze waarheid is lang onontdekt gebleven, maar heeft deze tot mannen opgroeiende jongens voor het leven getekend.
Waarom geef ik dit boek, dat geschreven moest worden, dan toch maar drie sterren? Daarvoor heb ik twee redenen. Ik heb dit boek in het Engels gelezen, wat me normaal gesproken goed afgaat, maar dit keer heb ik me er redelijk doorheen moeten worstelen. Soms kwam het door de woordkeuze, soms door de schrijfstijl. Oftewel, ik kwam niet echt lekker het verhaal in. En als ik dat dan vergelijk met het eerdere boek van Colson Whitehead, in het Nederlands 'De Ondergrondse Spoorweg', dan is dat wel een wereld van verschil. Dat boek nam me volledig mee in de verhaallijn en bleef na het uitlezen nog lang bij me. Nu heb ik dat helaas niet. Dus als je op het punt staat om te kiezen tussen beide boeken, begin dan vooral met het veel bekroonde 'De Ondergrondse Spoorweg'.