Niet makkelijk, wel boeiend

Jokie Jokie
9 mrt 2023

Ik heb erg lang over dit boek gedaan. Dat komt niet omdat het niet interessant was. Integendeel. Maar het was geen gemakkelijk boek om te lezen, je moet er goed bij blijven. Juist dat lijkt mij de laatste tijd slecht af te gaan, ik houd de concentratie niet lang vast. Een modern verschijnsel?
De aanleiding voor dit boek was een roman over een intelligente octopus (Remarkably bright creatures van Shelby van Pelt). Van Pelt heeft dit of soortgelijke boeken goed bestudeerd want alles wat zij erover schrijft klopte met de feiten.
Peter Godfrey-smith is filosoof en geïnteresseerd in subjectieve ervaring, met de insteek: kunnen dieren die ook hebben. Om naar het antwoord toe te werken ontrafeld hij de evolutie van het zenuwstelsel, om te kunnen concluderen dat gewervelden (zoogdieren, vogels en vissen) enerzijds en koppotigen (octopussen, zeekatten en inktvissen) dezelfde verre voorouder hebben en onafhankelijk van elkaar een groot en complex zenuwstelsel hebben ontwikkeld, wat verklaart waarom deze dieren veel intelligentie lijken te hebben.
Enfin er wordt nog veel verder ingezoomd op deze koppotigen en onderweg wordt ook nog evolutionair verklaard waarom wij niet het eeuwige leven hebben en waarom sommige dieren maar 2 jaar leven en andere 100 worden.
Boeiend boek!

Meer recensies van Jokie