Zelfs als je nooit fan was van Alice, doet deze sprankelende en prachtig geïllustreerde versie je gegarandeerd in het konijnenhol tuimelen!
Wanneer Alice op een saaie dag aan de oever van de rivier een konijn met een horloge voorbij ziet rennen, besluit ze hem achterna te gaan. Ze springt in een konijnenhol en tuimelt een wereld binnen waar niets is wat het lijkt. In dit Wonderland verandert Alice voortdurend van formaat door van mysterieuze flesjes te drinken of van koekjes en paddenstoelen te eten.
In twaalf fantasierijke hoofdstukken ontmoet ze de meest bizarre figuren: een lome, raadgevende rups, een grijnzende lapjeskat die onzichtbaar kan worden, en een meedogenloze Hartenkoningin met haar leger van kaarten. Na een reeks vreemde gesprekken en een eeuwigdurende theevisite, wordt Alice uiteindelijk wakker uit een diepe slaap. Was het een droom, of is het echt gebeurd? Tiny Fisscher gaf deze klassieker van Lewis Carroll een moderne twist, waarbij de tekst compacter is gemaakt en personages een eigentijdse invulling hebben gekregen.
Hoewel ik de tekenfilm wel eens had gezien, was dit de eerste keer dat ik echt een ‘Alice’-verhaal las. En ik moet eerlijk bekennen: ik behoorde altijd tot de groep mensen die het verhaal te onnavolgbaar en bizar vond. Maar na het lezen van deze bewerking ben ik officieel fan!
Wat deze versie zo sterk maakt, is de toegankelijke en vaartvolle schrijfstijl van Tiny Fisscher. Ze heeft het verhaal ontdaan van stoffige elementen; de liedjes zijn korter, het rokende van de rups is vervangen door een caleidoscoop, en het taalgebruik is heerlijk vlot. De taalvondsten en woordgrapjes zijn werkelijk geniaal. Denk aan schoolvakken als ‘foutrekenen’ en ‘misschiedenis’. Het maakt het verhaal begrijpelijk en leuk voor kinderen vanaf ongeveer 7 à 8 jaar, zonder de diepere lagen van het origineel te verliezen.
De illustraties van Jeska Verstegen zijn echter de echte kers op de taart. Het zijn stuk voor stuk pareltjes met zachte, magische kleuren en dromerige details die bijna als kunst aanvoelen. Verstegen speelt met verhoudingen en gezichtsbedrog, wat perfect aansluit bij de verwarring die Alice ervaart. Hoewel het me opviel dat een illustratie van de schildpad iets vooruitliep op de tekst, mocht dat de pret niet drukken. De vele dubbele pagina’s vol moois maken het boek een genot om door te bladeren.
Conclusie: Of je nu een doorgewinterde Alice-liefhebber bent of een nieuwkomer, deze editie is een absolute aanrader. Het is een prachtig vormgegeven boek dat de eigenwijze Alice en haar wonderlijke wereld weer helemaal van nu maakt.