Jufsoullie_leest 18 december 2025
In dit prentenboek van Yoeri Slegers ontmoeten we een koning die nooit nee zegt. Hij wil iedereen helpen en alle problemen oplossen. Maar hoe meer hij probeert, hoe groter zijn baard wordt. Op een gegeven moment is die baard zó groot dat hij niet meer naar buiten kan. Ridder, heks en tovenaar proberen hem te helpen, maar niets werkt. Pas als een draak verschijnt en simpelweg vraagt: “Wat is er aan de hand?” verandert alles. Het boek laat zien dat zorgen niet verdwijnen door ze weg te stoppen, maar kleiner worden als je erover praat.

Een krachtig element vind ik dat de koning in grijstinten is afgebeeld, terwijl de helpers kleurrijk zijn. Dat contrast benadrukt hoe zwaar zorgen kunnen voelen en hoe anderen licht en kleur kunnen brengen. Ik vond het wel jammer dat in de tekst staat dat de haren van de koning paars worden, maar dat zie je niet terug in de illustraties. Dat had een extra laag kunnen geven.

Het verhaal is op rijm geschreven, wat het heerlijk maakt om voor te lezen. De illustraties zijn indrukwekkend: de baard die door het hele kasteel groeit, is een

prachtige metafoor voor zorgen die je leven overnemen. Dit is een prentenboek dat je niet alleen leest, maar ook voelt.

Het boek biedt ook mooie kansen om actief aan de slag te gaan. Denk aan drama-oefeningen waarin kinderen leren om ‘nee’ te zeggen, of creatieve opdrachten waarin ze hun eigen ‘zorgenbaard’ maken. Een leesdoel kan zijn: oorzaak-gevolg herkennen in het verhaal. Waarom groeit de baard? Wat gebeurt er als de koning eindelijk praat? Zulke vragen helpen kinderen om verbanden te leggen.

Kortom: een boek dat niet alleen prachtig is om te lezen, maar ook om te gebruiken in gesprekken en activiteiten. Een aanrader voor iedere klas!

Meer recensies van Jufsoullie_leest

Een hartverwarmende reis door de jaren ’60 vol humor en nostalgie. Nu te vinden in jouw favoriete boekhandel.