Het prentenboek dat ramadan vertaalt naar een hartverwarmend verhaal over vriendschap en hulpvaardigheid.
In Toch een beetje ramadan maken we kennis met Imran. Samen met zijn vader en grote zus Sara is hij druk bezig met het versieren van de woonkamer, terwijl mama heerlijke honingkoekjes bakt. Morgen begint de ramadan! Imran wil dolgraag volledig meedoen, maar zijn ouders vinden hem nog te jong om de hele dag te vasten.
Gelukkig legt zijn vader uit dat ramadan om veel meer draait dan alleen niet eten en drinken: het gaat om goed zijn voor elkaar, zorgen voor anderen en delen. Dit is een boodschap die Imran ter harte neemt. Wanneer hij een gewond katje vindt dat zijn huis kwijt is, begint er voor Imran een spannend avontuur. Zijn zoektocht naar het baasje brengt hem op bijzondere plekken en laat hem op zijn eigen, unieke manier ervaren wat de werkelijke gedachte achter de ramadan is.
Dit boek is een absolute blikvanger. De cover met de prachtige goudfolie roept je gewoon tegemoet: dit moét je lezen! Het is een heerlijk kleurrijk boek geworden en de warme, speelse illustraties van Rhaida El Touny wekken het verhaal echt tot leven. Wat ik zo sterk vind aan dit prentenboek, is de enorme toegankelijkheid. Voor kinderen die zelf de ramadan vieren, zal de wens van Imran om 'echt' mee te doen heel herkenbaar zijn. Tegelijkertijd worden kinderen die nog niets van de ramadan weten op een speelse manier meegenomen in de rituelen die bij dit geloof horen.
Het verhaal is stiekem heel informatief, maar blijft altijd dicht bij de belevingswereld van het kind door de focus op naastenliefde en het helpen van anderen. Hierdoor ontstaat er meer begrip en respect voor de achtergrond van klasgenootjes of buren. Dit boek is dan ook perfect om te gebruiken in de klas. Het legt de diepere gedachte achter de ramadan uit in begrijpelijke kindertaal, zonder dat het belerend aanvoelt. Hoewel het boek geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar, is de betekenisvolle boodschap zo universeel dat het volgens mij tot in de bovenbouw te gebruiken is. Ik hou erg van dit soort boeken en ga deze zeker vaker inzetten!