Een hartverwarmend avontuur dat laat zien dat winnen pas echt betekenis krijgt als je het samen doet.
Het is de dag waarop de eieren uitkomen: alle dieren hebben zich verzameld om te kijken hoe de babyzeeschildpadden uit het zand kruipen en hun weg naar de oceaan zoeken. Dickie en haar broertje Dodo horen bij de groep. Dickie is razendsnel en ligt op kop om de race naar het water te winnen.Al snel merkt ze echter dat Dodo uit koers is geraakt. Zonder aarzelen geeft ze haar koppositie op en keert ze terug om hem te zoeken. Wanneer de twee oog in oog komen te staan met een gevaarlijke slang, slaat de sfeer om. Geïnspireerd door Dickie’s opoffering en vriendelijkheid, besluiten alle dieren op de kust de handen ineen te slaan. Als één grote gemeenschap redden ze de twee schildpadden, zodat ze veilig de oceaan bereiken.
Rachel Bright en Jim Field hebben een prachtig verhaal neergezet dat bruist van positiviteit en plezier. Wat mij het meest raakte in dit verhaal, is de krachtige boodschap achter de wedstrijd. Dickie kiest ervoor om haar broertje te helpen in plaats van de race te winnen.
Het is voor jonge lezers een waardevolle les om te zien hoe Dickie het winnen loslaat en leert dat zorgen voor een ander veel belangrijker is.
Het laat prachtig zien hoe één daad van vriendelijkheid een hele gemeenschap kan inspireren om samen te werken voor het goede.Het lezen van dit boek is bovendien een groot feest door de tekst op rijm. De woorden vloeien perfect en het tempo stijgt en daalt mee met de actie in het verhaal, wat getuigt van echt vakmanschap.
Het is overduidelijk dat Bette Westera dit boek geweldig heeft vertaald. Ze heeft het ritme en de klank zo knap naar het Nederlands gebracht dat het een genot is om hardop voor te lezen.
De illustraties van Jim Field ondersteunen dit feilloos; de platen zijn levendig en vangen de kleurrijke natuur van de tropische kust perfect. Er zijn zoveel details in de natuur, planten en dieren te ontdekken dat je regelmatig even wilt pauzeren om de tekeningen uitgebreid te bewonderen. Dit boek biedt daarnaast geweldige aanknopingspunten voor interactie en verdieping. De spanning wordt heel knap opgebouwd, bijvoorbeeld door het gebruik van het woordje ‘maar...’ onderaan de pagina, wat de nieuwsgierigheid prikkelt. Voor oudere kinderen biedt de titel zelf ook stof voor interessante gesprekken over wat het betekent om ‘het tij te keren’. Of je nu met vilt aan de slag gaat voor vingerpoppetjes of napraat over hoe schildpadden echt geboren worden: dit verhaal leeft aan alle kanten. Het is een hartverwarmend verhaal over samenwerking en vriendelijkheid dat ik iedereen aanraad.