Een grappig, spannend en rijk boek dat laat zien dat "mislukt" zijn eigenlijk helemaal niet bestaat als je je hart op de juiste plek hebt.

Jufsoullie_leest 07 februari 2026
Sloeber is in training om hulphond te worden, net als zijn ouders en zijn broers en zus: Scharrel, Sik en Snor. Iedereen die weleens een eigenwijze hond is tegengekomen, weet dat zo’n opleiding heel intensief en zorgvuldig moet zijn. Maar Sloeber? Die lijkt er niet echt voor in de wieg gelegd. Hij wil helemaal geen hulphond worden; hij rent liever achter een leuk poedelmeisje aan, speelt in het park of eet bruine kaasboterhammen.

Als je écht geen hulphond wilt worden, zit er volgens Sloeber maar één ding op: sabotage. Tijdens de toets doet hij alsof hij er helemaal niks van kan. Hij besluit zelfs weg te rennen, ver weg van zijn baas Fluistermans, in de hoop dat hij dan zeker geen voldoende haalt. Maar die actie pakt anders uit dan gedacht. Sloeber verdwaalt, wordt gevangen en belandt op een plek waar hij helemáál niet wil zijn: het asiel voor mislukte dieren.

In dit asiel worden dieren geplaatst die niemand wil. Ieder dier heeft mooie eigenschappen, maar ze mankeren allemaal wel iets. Sloeber ontmoet er Sjah (een mopperige zwarte kat), een echte Angsthaas en een giraf met een gebroken nek. Ze zijn afgeschreven en leven in grote angst voor de slager die hen zal komen halen. Sloeber lijkt de enige die hen kan redden. Want waar is een hulphond anders voor? Hij zal al zijn skills moeten inzetten om samen met zijn nieuwe vrienden te ontsnappen voordat de tijd om is.

Mijn mening en tips voor de klas
Sloeber is echt een fantastisch boek dat ik op vele manieren zou inzetten. Barbara Scholten schrijft een prachtig verhaal over hulphonden, maar bovenal over vriendschap, doorzettingsvermogen en het feit dat je ook zonder speciale opleiding een geweldige vriend kunt zijn. Het boek laat zien dat je best wat worstjes kunt verdienen door gewoon heel erg heldhaftig te zijn.

Voor de startende lezer leest het boek erg prettig. Iedere zin begint op een nieuwe regel en er zit genoeg ruimte tussen de regels. Dit zorgt voor een rustig beeld en veel overzicht. De illustraties van Eefje Kuijl zijn een prachtige aanvulling. Ze werkt heel mooi met krijt en weet met veel gemak de meest verschillende situaties en emoties neer te zetten.

Wat dit boek extra waardevol maakt, is de inzetbaarheid in de klas. Ik ga dit boek volgend schooljaar zeker gebruiken bij de nieuwe methode van Veilig Leren Lezen bij thema 1: "Help!". Het begin van het boek leent zich uitstekend voor Close Reading-lessen. Het staat vol rijke taal waarmee je kinderen op een leuke manier leert dat je echt informatie uit een tekst kunt halen. Hoe tof is dat?!

Meer recensies van Jufsoullie_leest

Eén wens. Twee levens. Een onvergetelijke vriendschap. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.

Een hilarische en spannende donkere romcom met een bloederig randje.

In Broers laat Carolijn Visser via haar familieverhaal zien hoe kunstenaars de behoudende naoorlogse sfeer doorbraken. Lees hier over het Mezza Boek van de Maand.