Een verhaal dat jong en oud uitnodigt om stil te staan bij hun oorsprong.
‘Ik heb op je gewacht, mijn lieve Haassie,' zei ze zachtjes.
‘Ik ben waar ik begonnen ben,' zei Haassie. Zijn moeder knikte.
‘Mijn begin, dat ben jij.'
Zodra je het prentenboek Jij bent het begin opent, word je meegenomen door de prachtige zwart‑witte linosnedes van Octavie Wolters. Ze zijn groot, krachtig en tegelijkertijd ook lief. Je ziet in elke prent hoeveel vakmanschap en fysieke arbeid er in linosnede schuilt: de lijnen, de ritmes, de texturen, alles ademt aandacht en ambacht.
In het verhaal volgen we Haassie, een jonge haas die zich afvraagt waar hij vandaan komt. Zijn ouders vertellen hem dat alles begint in de lente. Dat wil Haassie graag ontdekken en dus gaat hij op pad. Hij volgt de rivier, die als een stille metgezel door het verhaal stroomt, en reist door de winter, de herfst en de zomer… en uiteindelijk naar de lente. Onderweg ontmoet hij allerlei dieren: dassen, een hert, een vossenmoer en een egel. Elk dier geeft hem een compliment, een stukje wijsheid of een duwtje in de rug. Zo wordt zijn zoektocht niet alleen een reis door de seizoenen, maar ook een reis naar zichzelf.
Hoewel het verhaal eenvoudig lijkt, zit er een mooie filosofische laag onder: zoeken naar je oorsprong, weten waar je thuishoort, je soms alleen voelen en toch verder gaan. Het ontroerende slot waarin Haassie ontdekt dat zijn begin dichterbij ligt dan hij dacht, blijft nog lang hangen.
Dit prentenboek biedt in de klas ontzettend veel mogelijkheden. Je kunt met kinderen praten over hun eigen oorsprong: Waar kom jij vandaan? Wat is jouw begin? Je kunt een tijdlijn maken, de seizoenen onderzoeken of stilstaan bij het idee van thuiskomen. Voor oudere leerlingen is het bovendien een prachtige kans om zelf een linosnede te maken en te ervaren hoe bijzonder het werk van Octavie is.
Jij bent het begin is een boek voor alle leeftijden, een verhaal dat jong en oud raakt, en een kunstwerk dat je telkens opnieuw wilt bekijken.
‘Ik ben waar ik begonnen ben,' zei Haassie. Zijn moeder knikte.
‘Mijn begin, dat ben jij.'