Hoe houd je een eiland vol kinderen draaiende als paniek de overhand neemt?
Paniek op Drakeneiland is het tiende deel in de bekende serie van Lydia Rood en dit nieuwe avontuur heeft een bijzondere oorsprong. Het idee komt namelijk van de toen 9‑jarige Juliëtte, die het vorige deel zo spannend vond dat ze zelf een vervolg bedacht. In dit verhaal raken de kinderen van Drakeneiland in grote problemen wanneer het drinkwater vervuild blijkt. De paniek slaat toe, ruzies ontstaan en de samenleving begint te wankelen. Liam, de Schout, moet orde bewaren en regels handhaven, terwijl de nood steeds hoger oploopt. Voor het eerst wordt het verhaal volledig vanuit zijn perspectief verteld, waardoor je hem beter leert kennen. De spanning stijgt wanneer Liam tijdens een verboden jacht in een diepe schacht valt en niemand weet waar hij is. Ondertussen moeten de kinderen samenwerken om te overleven, ondanks angst, dorst en onderlinge conflicten.
Ik merkte dat ik wat lastig in het verhaal kwam, mogelijk omdat dit mijn eerste kennismaking met de serie was. Toch is de verhaallijn duidelijk en zijn de personages goed te volgen. De spanning bouwt mooi op, vooral wanneer Liam verdwijnt in de grotten. Het thema blijft aantrekkelijk: een eiland waar kinderen zelf de regels bepalen, iets wat veel jonge lezers zal aanspreken. Tegelijkertijd laat het verhaal zien dat vrijheid niet zonder verantwoordelijkheid kan. De kinderen ontdekken dat afspraken, samenwerking en leiderschap nodig zijn om te overleven. Dat maakt het boek niet alleen spannend, maar ook actueel en leerzaam.
Dit verhaal biedt veel mogelijkheden om in de groep mee aan de slag te gaan. Je kunt kinderen laten nadenken over hun eigen verzonnen eiland: welke regels zijn belangrijk, hoe zorg je dat iedereen zich eraan houdt, en wat neem je mee om te kunnen overleven. Ook kun je gesprekken voeren over samenwerken in moeilijke situaties, omgaan met conflicten en wat er gebeurt als er schaarste ontstaat. Genoeg stof voor boeiende discussies en creatieve opdrachten.