Een verhaal dat je leert dat sommige avonturen te groot zijn om voor jezelf te houden.
In het boek Raven en de draken uit de serie Letterheld wordt Raven op een nacht gewekt door een enorme, angstaanjagende brul. De nieuwsgierigheid van Raven wordt gewekt, zeker wanneer hij tijdens een bezoek aan de schapen een bijzondere steen vindt waar mooie blauwe aders overheen lopen. Hij maakt een foto van de vondst voor zijn moeder, maar de volgende dag is de steen plotseling verdwenen. Diezelfde nacht staat hij oog in oog met een echte draak die op zoek is naar haar jong. Pas later in het verhaal ontdekt Raven de waarheid: de bijzondere steen die hij vond, was eigenlijk een drakenei dat op het punt stond uit te komen. Samen beleven ze een avontuur waarin de zoektocht naar het kleine draakje centraal staat.
Voor de beginnende lezer is het een spannend verhaal, al maakte het eerste hoofdstuk mij nog niet meteen nieuwsgierig. Na het vinden van de steen is het verloop eigenlijk vrij voorspelbaar, maar voor kinderen is dat vaak wel fijn omdat ze zo de focus goed op het lezen kunnen houden. Gelukkig volgt er aan het einde nog wel een plotwending die het verhaal een extra impuls geeft.
De illustraties zijn kleurrijk en er zijn er genoeg te vinden in het boek, al komen ze op mij persoonlijk wat simpel over. Toch is het draakje erg vertederend. Ieder kind zou dit schattige diertje wel als huisdier willen hebben, wat het een leuk boek maakt om over door te praten. Je kunt het met kinderen hebben over de vraag of alle dieren wel geschikt zijn om als huisdier te houden, of dieper ingaan op de emoties rondom het loslaten van een mens, dier of ding.
Het is een perfect boek voor kinderen in groep 3 en 4 die houden van een spannend avontuur!
In de serie ‘Letterheld’ verschijnen spannende of grappige, goedgeschreven verhalen voor beginnende lezers vanaf 6 jaar. Ze zijn rijk geïllustreerd, uitdagend en toegankelijk. Zoals bij alle Kluitman–boeken staat het leesplezier van kinderen centraal. Deze serie is niet ingedeeld in AVI-niveaus, maar met hulp van de leeftijdsaanduiding kunnen kinderen zelf kiezen welke titels ze het liefst willen lezen.