Beesten is een meeslepend en indringend verhaal dat niet alleen spannend is, maar ook een actuele en aangrijpende reflectie biedt op angst, vlucht en vertrouwen.
Vanaf de eerste bladzijde weet Beesten je te grijpen en laat het je niet meer los. Dit aangrijpende verhaal van Ingvild Bjerkeland is niet alleen spannend, maar zet je ook aan het denken.
Het boek speelt zich af in een land dat geteisterd wordt door wrede beesten. Niemand is veilig. Mensen slaan massaal op de vlucht. De dertienjarige Abdi en zijn kleine zusje Alva worden door hun moeder weggestuurd. Ze moeten vluchten, maar waarheen? Abdi voelt een enorme verantwoordelijkheid voor zijn zusje en moet keuzes maken onder constante dreiging. Wanneer Alva ziek wordt, vinden ze een huis waar ze kunnen schuilen. In de kelder ontdekken ze een kaart waarop de vorige bewoner heeft aangeduid waar ze naartoe moeten: Djupevik. Maar wie kunnen ze nog vertrouwen, en hoe zullen ze daar ooit komen?
Bij het zien van het boek werd ik niet meteen enthousiast. De gele omslag met een vierkant en een vacht leek eenvoudig, maar zodra ik het een beetje kantelde, zag ik glanzende klauwstrepen—een subtiele, spannende toevoeging. Het boek ligt prettig in de hand en bestaat uit 18 hoofdstukken, die kort en krachtig zijn. Dit maakt het fijn leesbaar.
Screenshot 2025-06-01 153601png
Vanaf de eerste pagina voel je de spanning. Via een flashback ontdek je hoe de moeder van Abdi en Alva zichzelf heeft opgeofferd voor haar kinderen, wat hun vlucht nog aangrijpender maakt. Wie of wat zijn die beesten? En misschien nog belangrijker: is dit verhaal een metafoor voor de realiteit waarin zoveel mensen op de vlucht zijn voor 'beesten'? De angst, het verlies, de onzekerheid over wie je kunt vertrouwen—het maakt Beesten nog intenser en actueler.
Ingvild Bjerkeland levert een meesterwerk dat je niet alleen meesleept in de actie, maar je ook laat reflecteren. Dit boek verdient een plek in de bovenbouw, al is het goed om te benadrukken dat sommige fragmenten behoorlijk heftig kunnen zijn. Een indrukwekkend en krachtig verhaal dat je nog lang bij zal blijven.
Screenshot 2025-06-01 153601png