Middelbare school samenvatting van degelijker werk

Kate Kate
22 mrt 2020

Waar Bart van Loo een boek schrijft dat bij iedereen in Nederland en België in de boekenkast hoort te staan ... is dit een soort hopeloze, bedroevende samenvatting van degelijker werk over de Hanze.

God zij dank had ik het niet aangeschaft, maar uit een bibliotheek geplukt. Aanleiding was een herinnering aan een schitterende tentoonstelling rond Holbein, waar een aantal Hanze-leden pronkten (aan de muur). Die portretten boeiden, intrigeerden en bezoeken aan Hanze-steden staan nog op mijn bucket-list. Dit boek is meer iets voor de bucket-bin.

Als oud docente doet het mij denken aan lesmethodes. Heel, heel, heel veel plaatjes waar een middelbare scholier vrolijk van wordt. In zwart-wit (soms met bronvermelding Wiki of een toeristenbureau) en een paar in kleur (waaronder een paar Holbeins).

Heel, heel, heel veel kaders met info van het soort waar je als docente besloot dat scholieren dat konden overslaan - of niet (afhankelijk hoe snel een klas door de stof schoot.) Onhandige opzet: de hoofd-tekst en tekst van 'weetjes' zijn zo gedrukt, dat je soms verder denkt te lezen in de ene en dan blijkt het de ander te zijn.

Niveau: brugklas? In ieder geval niet bovenbouw, want die kan je allang uitdagender werk voor schotelen. Intrigerend? Inspirerend? Boeiend? Nergens.

Veel leeswerk? Noppie: de verhouding tekst en plaatjes is zo, dat ik er binnen een halve middag mee klaar was. Letterlijk en figuurlijk. Je mist weinig als je dit niet leest. Wellicht dat veel meer te vinden is via Wiki, maar ik ben even Hanze-afgekickt.

Achterin zit een korte lijst van werken waar dit flut boek op gebaseerd is. Daar zit wellicht iets tussen dat boeit, inspireert, uitdaagt en net zo meeslepend wordt als "De Bourgondiërs". Hanze steden en streken bezoeken staan op de bucket-list en dit boek kegel ik lekker terug richting bibliotheek-bin.

Meer recensies van Kate