Advertentie

Prachtige reconstructie en biografie rond een schip en haar bemanning. Geen fictie, maar werkelijkheid. Had het liefst in één keer uitgelezen, maar dat lukte net niet. Echt zo'n boek, dat de Engelsen 'unputdownable' noemen.

Je word heel snel het verhaal ingetrokken door journalist, auteur en zeiler Hans Steketee. De eerste paar hoofdstukken laten zien hoe deze geschiedenis zal worden verteld: heden, verleden, verschillende verhaallijnen en points of view.

Het start met de lancering van een satelliet die de zonnewind zal onderzoeken. Deze zonnewind veroorzaakt onder andere het Noorderlicht. De vader van één van de hoofdpersonen heeft gebouwd aan deze satelliet. Uiteindelijk zal deze satelliet sneller dan verwacht "neerstorten" en verbranden in de dampkring.

Uiteindelijk zal het verhaal een paar jaar later ook sluiten met het willen zien van het Noorderlicht. Maar dat Noorderlicht is een natuur fenomeen en net zo raadselachtig, onbetrouwbaar, fascinerend - als de zee.

Het tweede hoofdstuk speelt zich af tijdens een stuk van de reis die een groep vrienden maakt op een schip. Dit schip, een voormalige Baltische loodsboot, is de Warnow uit de titel van dit boek. De 'kapitein' is de zoon van de man die de Iris hielp bouwen. Vooraan het boek is een kaart opgenomen, zodat lezers de laatste reis kunnen volgen. Maar ook het verleden van de Warnow en leden van de bemanning wordt verteld. Afgewisseld met zeil-ervaringen van de auteur.

Hij en met hem de lezer, raakt zo in de ban van het mysterie, dat hij alles onderzoekt. Uiteindelijk passeren een aantal mogelijk scenario's. Maar ook het leed, verdriet, verwijten en rouw van achterblijvers. Zoals een aantal van de mensen die het schip en leden van de bemanning hebben gekend: dit had eigenlijk niet mogen gebeuren. Niet met Tirza, Peter, de scheepshond; zo meegesleept in een avontuur dat véél eerder had moeten eindigen; beëindigd had moeten worden.

Wellicht ook goed om te weten, wat zeezeilers en landrotten kunnen verwachten van de kustwachten van diverse landen. Alle respect voor de inspanningen van Engeland, Schotland, Noorwegen. Wat te denken van de mensen van de reddingsbrigade en de schade aan hun boot die nooit is vergoed? Je schaamt je diep. Stuitend te lezen, dat de Engelsen eigenlijk geen materiaal meer hebben om de Noordzee af te zoeken. Tenenkrommend: de houding van Den Helder - maar oh, zo typisch Nederlands.

Een verhaal dat vooral zeilers, avonturiers, mensen 'verliefd' op de Noordzee of opgegroeid langs de kust zal aanspreken.
Warm aanbevolen en zeer zeker niet langdradig!

Reacties op: Hedendaags Noordzee mysterie

4
De Warnow - Hans Steketee
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99 Bestel het e-book € 14,99
E-book prijsvergelijker