een verfrissende fantasy met alles behalve een held
Je leest dit verhaal vanuit het perspectief van April. Ze is half ripper, half sirene. Een nakomeling van twee van de vele wezens die in Terr leven, waar wij gewone mensen naar toe gaan als wij dromen in onze slaap. Deze droomwereld, is voor hen de werkelijkheid. Sirenes, rippers, trollen, dwergen, vampiers, weerwolven, naga, heksen…. dit is een greep van alle wezens die je in Terr kunt vinden. Oh, Jezus is daar ook te vinden, samen met de wezens die wij Griekse, Romeinse of Egyptische goden noemen.
Door haar klungelige gedrag, heeft April met haar sirene stem en ripper gave per ongeluk iemand tot leven gewekt tijdens haar werk. April werkt namelijk bij een begrafenis ondernemer. De ondode blijkt een wezen van Terr te zijn, die haar vraagt om een erfstuk uit haar appartement te halen en terug te brengen naar Terr. Door dit verzoek in te willigen, komt April terecht in een situatie die nogal gevaarlijk te noemen is. Haar wereld is in gevaar, en April moet met de informatie die zij heeft Terr zien te redden.
April is geboren en getogen in de “andere wereld”, Aarde dus. April is lui, slecht in gezond eten, sarcastisch en heeft een polyamoreuze relatie. In het begin moest ik ontzettend aan haar karakter wennen, en aan het feit dat zij echt dingen uitlegd aan de lezer. Door haar persoonlijkheid voelde ik me als lezer soms ook een beetje dom, omdat ze alles nog direct en sarcastisch denkt en uitlegt.
April is wel een hoofdpersoon die je alles behalve een held kunt noemen. Zoals ik al zei, ze is lui, lichtelijk egoïstisch en sarcastisch. Eigenschappen die ze van haar moeder, een sirene, heeft gekregen. Haar moeder is vooral bezig met seks, drugs en rock ’n roll, en dus ook niet echt een voorbeeld te noemen.
Het verhaal is wel erg spannend. Ik was ontzettend benieuwd hoe April de situatie ging aanpakken gezien haar karakter. De wezens die je ontmoet gaande weg zijn ook erg interessant, samen met de uitleg die je krijgt van April over deze wezens, de geschiedenis die zij met hen heeft en wat ze verteld over Terr.
Als doden dromen is niet een elf in een dozijn fantasy. Ik vond het erg verfrissend om te lezen over April als anti climax held en de wereld van Terr. Het verhaal speelt zich voor een groot deel ook in onze wereld af, als kers op de taart. Hierdoor is het een perfecte mix van contemporary en high fantasy. Dus, wil je eens iets compleet anders? Check dit boek!
Liefs, Kelly