Van cheesy feelgood naar wat gebeurt hier in vredesnaam
Ik begon aan dit boek omdat ik een luchtig boek wilde lezen en een keer historical romance uit wilde proberen. Het cheesy verhaal veranderde al snel in iets wat ik liever niet lees.
Voordat je aan dit boek begint moet je weten dat er een scène in voorkomt van seks zonder wederzijdse instemming. Aan het einde van de recensie zal ik beschrijven wat er precies gebeurt zodat je zelf kunt bepalen of je het wilt lezen. Ik had het fijn gevonden als ik zo'n waarschuwing gezien had voor dat ik begon met lezen.
Het begin was heel cheesy maar wel een fijne feelgood roman om te lezen. De relatie tussen Simon en Daphne voelde heel goed, het leek goed te klikken en hun humor paste goed. Ook de relaties binnen het gezin lazen fijn en ik heb meerdere keren mezelf betrapt dat ik zat te grijnzen. Ook de manier waarop Simons verleden in het verhaal verwerkt was leek realistisch en goed gedaan. Aangezien dit feelgood is kon ik het Daphne vergeven dat haar enige doel een huwelijk en een eigen gezin is.
Dit is jammer genoeg waar het boek een redelijk onverwachte wending neemt. Als je liever helemaal niets wilt weten over het verdere verhaal dan zou ik hier stoppen met lezen.
Het eerste waar ik over struikelde is dat Daphne niets weet over seks voordat ze trouwt. Ondanks dat ze in de twintig is en dat er meerdere opmerkingen gemaakt worden over dat ze meer 'weet' dankzij haar oudere broers. Simon maakt hier bewust misbruik van. Ze krijgen ruzie en dan zegt hij dat ze zijn bezit is en zich niet van hem mag ontzeggen. Hij lijkt hier helemaal niet meer op de persoon uit het eerste deel van het boek.
Hierna vindt de scene plaats waar de seks zonder wederzijdse instemming plaatsvindt:
Simon wil geen kinderen en gebruikt zonder dat Daphne het weet een methode om zwagerschap te voorkomen. Als ze hierachter komt dan krijgen ze ruzie. Daarna wordt hij heel erg dronken en hebben ze seks. Doordat hij dronken is kan hij zijn methode niet gebruiken en ook al zegt hij 'Nee dit wil ik niet zo' gaat ze toch door. Onveilige seks hebben (waarvan iemand mogelijk zwanger kan worden) zonder dat daar toestemming voor gegeven is, is een vorm van seks zonder wederzijdse instemming.
Wat een luchtig feelgood boek moest worden werd een boek waarbij de grenzen van de ander niet gerespecteerd werden. Ik had dit graag geweten voor ik begon met lezen en daarom vond ik het belangrijk om deze recensie te schrijven. Het conflict in het boek namelijk een trauma uit zijn jeugd en dat hij geen kinderen wil had ook opgelost kunnen worden voordat ze gingen trouwen. Dan was haar onwetendheid niet nodig geweest en had die scene ook niet plaatsgevonden. Kom ook alsjeblieft niet aanzetten met 'maar zo ging dat vroeger', misschien wel maar dat waren geen gezonde situaties waar ik liefdesverhalen over wil lezen. Bovendien is ook de rest van het boek niet bepaald gebaseerd op historische feiten.