'Call the midwife' meets 'Dokter Deen' meets 'Dokter Tinus'

Kim leest Kim leest
16 mrt 2023

'Call the midwife' meets 'Dokter Deen' meets 'Dokter Tinus'. Ik ben verzot op zo'n series. Toen ik het boek voorbij zag komen, wist ik dat ik het zeker zou lezen. De cover met de Duitse vakmanshuisjes vind ik ook echt prachtig. Het doet me met weemoed terug denken aan de vakanties in Duitsland.

In dit boek staat de jonge dokter Thea Graven centraal. Ze is weduwe nadat haar man omkwam op het front. De tijd situeert zich namelijk in het naoorlogse Duitsland in de jaren '50. Nadat Thea ontslagen is in het Universitair Ziekenhuis in Hamburg, keert ze terug naar haar familie in de Eifel. Ze is niet van plan om te blijven, maar als ze een vacature in de krant ziet staan voor een nieuwe dorpsdokter in Eichenborn, besluit ze haar kans te wagen. Ze komt terecht in de praktijk van Georg Berger. Het is het begin van een helse tocht, voornamelijk omdat de dorpsbewoners niet op haar komst zitten te wachten...

Felicia Otten is het pseudoniem van de populaire Duitse auteur Beate Sauer. Ze heeft een vlotte, gemakkelijke en beeldende schrijfstijl. Ze neemt je mee in het naoorlogse Duitsland aan de grens, waarin ook België een kleine rol speelt. Het fictieve, maar wel pittoreske dorpje Eichenborn ligt vlak bij België en de smokkelaars van koffie en chocolade riskeren vaak hun leven.

Thea Graven is een fijn personage. Ze is een sterke vrouw, maar neemt soms impulsieve beslissingen in haar privéleven. Hierdoor raakt ze af en toe in vervelende situaties, maar altijd is daar dokter Berger. Hij komt over als een norse en onuitstaanbare man, maar eigenlijk heb ik heel het boek wel sympathie voor hem gevoeld.

Ik hoop dat Xander Uitgevers hun vertaler al aan het werk heeft gezet, want ik kijk uit naar het tweede deel in deze reeks, dat in Duitsland reeds verschenen is. Dit is een reeks die ik zeker blijf volgen. Ik heb ervan genoten!

Meer recensies van Kim leest