Ook nog leuk voor volwassenen!
Wanneer Al Caponevis een euro steekt in de winkel van Oester start het verhaal van liegen en bedriegen. Hij voelt zich er niet fijn onder, krijgt spijt en verkoopt de munt voor 2 euro aan Gentleman Johnny. Die hem weer op zijn beurt doorverkoopt. En de volgende weer… dit gaat net zo lang door totdat Goudvis hem in handen krijgt voor maar liefst 100 euro! En wat er dan gebeurt…
Snel zwom Al Caponevis naar buiten. Maar daarna werd hij bang dat iemand hem met die gestolen euro zou betrappen. Hij moest hem kwijt zien te raken - het ding brandde opeens in zijn vinnen. Hij ging ermee naar Gentleman Johnny, de zeeschildpad. 'Hé, Johnny, makker. Kijk wat ik hier heb: een euro. Maar… een speciale! Deze munt zorgt namelijk voor mazzel. Iedereen die hem heeft zal het voor de wind gaan! En daarom dacht ik aan jou. Voor maar twee euro mag je hem hebben.'
Goudvis is echt een heel mooi boek! De illustraties van Marije Tolman zijn echt formidabel! Ze heeft niet voor niets de gouden penseel gewonnen! Je wordt helemaal in het verhaal gezogen! En het leuke is dat de goudvis er eigenlijk heel vaak gewoon ook is. Hij zwemt lekker met je mee door het verhaal. En dan de tekst. Die is erg taalrijk! Er zijn vele spreekwoorden die zijn verweven in de tekst. Het gaat uiteindelijk om het grote geluk, en dat is natuurlijk niet te koop. Maar ja… we proberen het allemaal wel te kopen. En juist wanneer we het hebben gekocht, bedenken we dat we die vis niet vertrouwen is. Theo-Thijssen winnaar Daan Remmerts de Vries heeft dit juweeltje geschreven. Dit is echt een topper! Hier heb je veel plezier van in je klas!