Een creatieve en educatieve manier om een eeuwenoud verhaal nieuw leven in te blazen!

Jufsoullie_leest Jufsoullie_leest
22 mrt 2024

Het onvergetelijke verhaal van Reinaert de Vos vertelt het avontuur van Reinaert, een sluwe vos die met zijn listige streken iedereen om de tuin leidt. Het verhaal speelt zich af in een middeleeuwse dierenwereld. De leeuw Koning Nobel roept zijn onderdanen bijeen om recht te spreken over de daden van Reinaert.

Reinaert wordt beschuldigd van allerlei misdaden, waaronder diefstal, bedrog en zelfs moord. Er komen klachten binnen van verschillende dieren. Bruun de beer, Tibeert de kater en Isegrim de wolf zijn allemaal het slachtoffer geworden van Reinaerts streken. Koning Nobel legt Reinaert een straf op. Maar Reinaert krijgt het voor elkaar om met zijn scherpe tong en intelligentie zich uit elke benarde situatie te redden.

20241117_135454jpg

Mijn mening:

Toen ik op de middelbare school Van den vos Reynaerde las, vond ik het een heftig verhaal. Daarom was ik benieuwd hoe je zo'n complex epos kunt omzetten naar een kinderversie en dan ook nog op rijm. Tot mijn verrassing hebben Maria van Donkelaar en Martine van Rooijen dit op een prachtige manier gedaan!

Het boek bevat een overzichtelijke inhoudsopgave, korte hoofdstukken en aan het einde een uitleg over het oorspronkelijke verhaal. De kleurrijke en humoristische illustraties van Wendy Panders voegen echt iets toe en maken het boek toegankelijker voor jonge lezers.

Het biedt mooie kansen voor gebruik in de klas. Bespreek bijvoorbeeld het rijmschema (abcb) en laat leerlingen een hoofdstuk voorbereiden en voordragen. Onbekende woorden kunnen samen worden uitgelegd, waarna je de eigenschappen van de dieren kunt analyseren. Tot slot kunnen de leerlingen een dier kiezen, eigenschappen bedenken en een vierregelig rijm maken.

Meer recensies van Jufsoullie_leest