Spannend.

Kristel Kristel
12 mrt 2021

James Rollins werkte ruim twintig jaar als dierenarts, maar is ondertussen fulltime schrijver. Hij heeft buiten de “Sigma” reeks ook enkele jeugdboeken geschreven.

Tijdens een excursie met toeristen, krijgt park ranger Jenna Beck melding van een noodoproep uit de onderzoekbasis van het leger, een locatie waar ze synthetische biologische, en genetische manipulatie proeven doen. Net wanneer ze toekomt krijgt ze opdracht om onmiddellijk om te keren. Er is namelijk een melding binnengekomen van een beveiligingslek en de noodprocedure is in werking gezet. Men heeft een bericht gekregen “ Dood ons … dood ons allemaal!” Al snel wordt duidelijk dat alles in de nabijheid van de basis, onzichtbaar door wat, maar duidelijk vernietigd wordt. Deze taak kan Jenna niet alleen aan en hier wordt meteen beroep gedaan op het Sigma Force Team. Kunnen zij dit verderf stoppen, en ten koste van wat?

Dit is ondertussen het tiende deel van de “Sigma Force” maar mijn eerste kennismaking met dit team. Toegegeven een verhaal dat eigenlijk ver buiten mijn comfortzone ligt, maar toch ben ik blij deze ontdekking te hebben gedaan. Een heel apart verhaal dat overkomt als bijzondere fantasie, maar waar blijkbaar meer waarheid achter schuilt dan ik aanvankelijk dacht. Heel leuk was dat de auteur achteraan in het boek uit de doeken doet wat waarheid en wat fictie blijkt te zijn, wat zeer leerrijk is. In het begin wordt je nogal overrompelt door het aantal personages, maar deze worden naderhand in groepen opgesplitst, wat het een stuk eenvoudiger maakt. Het verhaal wordt zeer beeldend geschreven, zodat je de landschappen en personen bijna kan aanraken, ruiken of voelen.
“ Het was alsof ze in het koude gelaat van een panter in een boom keek, een toonbeeld van de natuur in haar opperste schoonheid, maar ook in haar dodelijkheid.”
Het is één en al actie in het verhaal, dus het was geen optie om het boek voor lang weg te leggen. Het enige wat mij tegenhoud om het boek geen vijf sterren te geven was het overvloedige gebruik van vaktaal. Woorden als ultramicrotomie, cryokamer, edafoloog, extremofiel … worden gebruikt alsof het voor ieder van ons standaardwoorden zijn. Anderzijds heb ik ze telkens stuk voor stuk opgezocht, en heb wat opgestoken met het lezen van dit boek, of ik ze zal blijven onthouden is een andere zaak. Sigma Force zal me lang blijven nazinderen, als een spannend, leerrijk en fantasierijk verhaal.
Met dank aan uitgeverij Luitingh-Sijthoff voor het recensie exemplaar.

Meer recensies van Kristel