Een ware zoektocht
Voor de leesclub “De Boekenreizigers”, las ik het boek “Alles is terloops” van Saskia Harkema
De cover:
De cover geeft een prachtig heuvelachtig landschap weer met een paarse boom op de voorgrond.
Het verhaal:
Johanna is opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis.
Ze heeft geen zin om wakker te worden, laat staan om therapie te volgen.
Tot verpleegster Karin op een morgen aan haar bed zit en Johanna een luisterend oor biedt.
Via flasbacks vertelt Johanna haar leven….
Als jong meisje verruilde Johanna, haar broer en haar ouders Nederland voor het verre Argentinië.
Johanna’s vader werkte voor Philips en voor zijn werk moest hij het bekrompen Nederland verlaten.
Johanna kon heel er goed aarden in Argentinië, ze ging daar naar school en bouwde een vriendenkring op.
Maar dan vertelde haar vader op een avond dat zij Argentinië moesten verlaten omwille van zijn job.
Johanna moest afscheid nemen wat voor haar aanvoelde als haar vaderland en van haar vriendinnen.
Dit afscheid is het begin van Johanna’s omzwerving, afscheid nemen en vooral zoektocht naar zichzelf.
In het heden komen de flashbacks uit Johanna’s ontwortelde leven terug waardoor je de pijn en het gemis van Johanna beter begrijpt.
Je voelt hoe ze worstelt met de zoektocht naar haar wortels, naar haar thuis en vooral naar haar “zijn”.
Wat ook mooi wordt meegegeven is hoe Johanna uit het diepe dal probeert te kruipen, het leven opnieuw probeert op te pakken.
Ik vond het boek heel fijn om te lezen: je voelde elke emotie, het verdriet maar ook de wilskracht van Johanna om verder te gaan.
Wie ooit als Johanna te maken had met depressies of burn-out kan zich in dit boek vinden en ik hoop dat alle lotgenoten van Johanna hier een steun in kan vinden.