Dompel je onder in de fascinerende onderwaterwereld
De intrigerende titel “De begaafde sardine” bleek een voorbode van een heel interessant boek met allerlei grappige weetjes, bijzondere ontdekkingen en aansprekende mythes. Het is het debuut van de nog jonge natuurkundige Bill François (1995). Hij heeft een bijzondere voorliefde voor alles wat er onder water leeft en gebeurt en benadert dat met zijn wetenschappelijke interesse.
Hij neemt je mee naar het prilste begin van zijn fascinatie voor de onderwaterwereld en vertelt van daaruit verder over alles wat hij tegen gekomen is. Over de huid van de sardine die een perfecte spiegel is. Over hoe ontzettend veel herrie er in de oceaan is, zeker rondom de ‘snelwegen’ van de oceanen. Over waarom palingen extreem lange reizen ondernemen om hun eieren te leggen. Over de grappige manier waarop dolfijnen duikers imiteren en nog veel meer bijzondere verhalen.
Hij schuwt hier en daar een wetenschappelijke uitleg niet en toch slaagt hij erin dat het nooit saai wordt. Hij schrijft met veel humor en zijn fascinatie voor de onderwaterwereld spat van elke bladzijde. Ook legt hij op een observerende manier de pijnpunten op tafel, zoals overbevissing, de manier waarop zalm gekweekt wordt en het inspuiten van fosfaten in kabeljauw om het er wat aantrekkelijker uit te laten zien, maar waar het wel de halve wereld voor over reist.
De vele tekeningen van de vissen en zeedieren die besproken worden maken het een mooi geheel. Al met al een bijzonder geslaagd debuut. Dus laat je onderdompelen in de fascinerende onderwaterwereld en denk ook af en toe eens na over hoe we met ons zeeleven omgaan.