Advertentie

Stad van meisjes speelt zich af in het New York van de jaren 40. Het is vlak voor de oorlog en meisjes worden geacht snel te trouwen en huisvrouw te worden. Vivian Morris, dochter uit een gegoed gezin, heeft een jaar op de universiteit doorgebracht, maar dat totaal verprutst. Haar ouders besluiten dat ze dan maar dan naar de excentrieke tante Peg gestuurd moet worden die een klein vervallen theater runt in New York. Vivian belandt in de wereld van de revuemeisjes, het totale tegenovergestelde van het wereldje waarin ze is opgegroeid. Haar oma heeft haar uitzonderlijk goed leren naaien en door het maken en vermaken van de kostuums vindt ze langzaamaan haar plekje. Ze blijft echter het ontzettend naïeve meisje, een kind nog en dat heeft zo z'n gevolgen.

Het verhaal wordt verteld door de Vivian op leeftijd in een brief naar Angela. Haar hele leven wordt uitvoerig verteld. Vooral het stuk over de tijd waarin ze net in New York is neemt veel pagina's in beslag waardoor de vaart uit het verhaal gaat. Gelukkig wordt dit halverwege een stuk beter en ontpopt het zich tot een interessant verhaal waarin ze zich ontplooit en eindelijk volwassen wordt.
Gilbert is er in geslaagd om een gedetailleerd beeld te schetsen van hoe het was om in die tijd een jong meisje te zijn die haar eigen weg zocht. Ook kun je je een levendige voorstelling maken van hoe bijvoorbeeld het theater, de kostuums en de woonruimtes eruit hebben gezien in die tijd. Al met al dus een mooi geschreven, maar net iets te dik boek.

Reacties op: Laat je onderdompelen in het New York van de jaren 40

180
Stad van meisjes - Elizabeth Gilbert
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 24,99 Bestel het e-book € 12,99
E-book prijsvergelijker